Položeni venci kraj spomenika crvenoarmejcima - iKragujevac


Vesti

U znak sećanja na pripadnike sovjetske Crvene armije, koji su poginuli u borbama za oslobođenje Kragujevca 1944. godine, danas su položeni venci kraj spomen obeležja u Opornici, na Varoškom i Palilulskom groblju.

U ime grada Kragujevca, vence su položili predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović, zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović,zamenik predsednika Skupštine grada Miodrag Nikolić, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine Zoran Prokić i pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi grada Kragujevca, Stefan Nikezić.

Počast Crvenoarmejcima odali su i predstavnici GO SUBNOR-a, političkih partija, kao i predstavnici škola iz Rusije, gosti škole “21.oktobar“.

Odajemo počast oslobodiocima Kragujevca, našim prijateljima iz Crvene armije, koji su u sadejstvu sa oslobodilačkim snagama Kragujevca i Šumadije, položili svoje živote da bi na ove prostore doneli slobodu. Žrtva koju su dali i priložili za oslobođenje, nešto je najvrednije što svaki čovek može da da, i zbog toga moramo da negujemo kult sećanja i svake godine odamo počast onima koji su dali život za našu slobodu, poručio je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Inače, na mestima gde su položeni venci, prema istorijskim podacima, sahranjeno je 276 pripadnika jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije, a u borbama za oslobođenje Kragujevca i Šumadije, poginulo je 1.153 oficira, podoficira i vojnika crvenoarmejaca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu