Obeležena godišnjica streljanja Srba i Jevreja - iKragujevac


Vesti

Polaganjem venaca i cveća kraj spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar, obeleženo je 76 godina od odmazde za ubijene Nemce u Kragujevcu i odata je počast nevino stradalim žrtvama ova dva naroda. Na mestu gde se danas nalazi spomenik, 20. oktobra 1941. godine, nemački fašisti su, za ubijene svoje vojnike, streljali 37 Jevreja i 78 Srba. Sa tog mesta, danas, upućene su poruke mira i tolerancija uz sećanje na tragediju koja opominje čovečanstvo da se nikada više ne dogodi.

Vence kraj spomenika položili su, u ime grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika, članovi Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, SUBNOR-a, Spomen parka, mesne zajednice Bagremar, predstavnici političkih stranaka.

Podsećajući na veličinu žrtve dva prijateljska naroda, Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju, je rekao da srpski i izraelski narod ne povezuje samo slična sudbina stradanja u Drugom svetskom ratu već i dugogodišnje prijateljstvo koje do danas traje, a naša je obaveza da čuvamo sećanje na njihove žrtve.

Nakon intoniranja himne Srbije i himne Izraela minutom ćutanja odata je pošta nevino stradalim žrtvama a učenici osnovne škole “Treći kragujevački bataljon“ izveli su prigodan program.

Spomenik streljanim Srbijma i Jevrejima podignut je 1991. godine, a obnovljen 2012. i simbolizuje trajnu povezanost dva naroda koji su stradali svuda na teritoriji okupirane Evrope. Sugrađani Mesne zajednice Bagremar i Gradska organizacija SUBNOR-a uz podršku grada Kragujevca povodom obeležavanja sedamdeset pete godišnjice, podigli su spomen ploču sa utisnutim simbolima pravoslavlja, judaizma, zvezdom petokrakom i romskim točkom. Na spomen ploči ispisana su imena 122 stradalih koji na tom mestu počivaju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu