Kragujevac planira da kupi električni autobus - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je da taj grad kroz nekoliko meseci planira da uvede u saobraćaj električni autobus i izgradi dve stanice za punjenje.

Nikolić je na seminaru o energetskoj tranziciji u saobraćaju i transportu koji su u Kragujevcu organizovali Ambasada Francuske i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) rekao da je pored industrije, energane i individualnih ložišta jedan od najvećih izvora zagađenja u Kragujevcu je saobraćaj.

"Od blizu 80.000 vozila registrovanih na području Šumadije 2015. godine, u Kragujevcu je bilo oko 48.000", rekao je Nikolić i dodao da način života zahteva svakodnevni prevoz stanovništva i da je pitanje kako u takvim uslovima racionalizovati i motivisati građane da ne koriste automobil i kojim merama postići atraktivnost ostalih načina prevoza.

Nikolić je naveo da je u Kragujevcu u toku izrada studije saobraćaja sa anketom sa građanima koju izvode preduzeće Urbanizam i Gradska agencija za saobraćaj.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Slaven Tica rekao je novinarima da će se na osnovu studije o sistemu javnog gradskog i prigradskog transporta putnika u Kragujevcu koja se završava za dva meseca, sačiniti kragujevački model transporta putnika koji će biti optimalan za potrebe građana i razvoj grada za narednih 10 godina.

"Na osnovu rezultata tog istraživanja napravićemo model koji nije francuski, ni beogradski, biće kragujevački, jer ćemo pozitivna iskustva iz sveta i nauke i tehnologije da prenesemo u Kragujevac i napravimo sistem transporta putnika po meri tog grada", rekao je Tica.

On je najavio da će biti kompletno promenjeno sve, struktura sistema prevoza, organizacija i upravljanje, projektovane nove mreže linija i redovi vožnje i podela tržišta i zadaci za buduće operatore prevoza.

"Budući sistem prevoza treba da bude proizvodno i ekonomski efikasniji i održiv na dugi niz godina", rekao je Tica i otkrio da je anketa sa Kragujevčanima pokazala da oni na prvo mesto stavljaju tačnost i redovnost prevoza, a tek na osmom mestu je cena karte.

(n1info)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu