“Igre brojeva“ na Velikom školskom času - iKragujevac


Vesti

Centralni događaj Oktobarskih svečanosti, Veliki školski čas, održaće se kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima a biće izveden dramski prikaz “Igre brojeva“ Mirka Demića u režiji Marka Misirače. 

U umetničkom programu nastupiće glumci kragujevačkog pozorišta i gosti iz Beograda, muziku je komponovao Branislav Pipović, scenograf je Boris Maksimović, a kostime je uradila Dragica Ilić, rečeno je na konferenciji održanoj u prostorijama Muzeja ''21. oktobar''.

Program obeležavanja Oktobarskih svečanosti u organizaciji Spomen – parka ''Kragujevački oktobar'' pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, otpočele su koncertom Državnog kamernog hora ''Peterburške serenade'' u okviru 43. Muzičkih svečanosti OKTOH, a nastavljaju se koncertom Denisa Krasnokutskog, violiste iz Sjedinjenih Američkih Država i Maje Rajković, pijanistkinje iz Srbije, koji će nastupiti večeras u sali Prve kragujevačke gimnazije, rekla je na konferenciji Marijana Stanković, v.d. direktora Spomen parka i istakla da je ovogodišnji program veoma bogat kulturnim sadržajima, da kao i uvek nosi poruku mira ali i čuva sećanje na stradale građane Kragujevca oktobra 1941. godine.

U okviru umetničke manifestacije ''Bdenje'' koja se tradicionalno održava u Muzeju ''21. oktobar'' noć uoči Velikog školskog časa, u prisustvu dobitnice ovogodišnje nagrade Gran pri ''Vesnik mira'', Izabele Kovalske Vijecorek iz Poljske, biće otvorena izložba XIX Međunarodnog salona antiratne karikature ''Kragujevac 2017''. U nastavku manifestacije nastupiće Gradski kamerni hor ''Liceum'' pod dirigentskom palicom Miloja Nikolića, a biće predstavljeno delo Mirka Demića ''Igre brojeva'' koje će biti izvedeno na Velikom školskom času.

Najstarija manifestacija u okviru programa obeležavanja Oktobarskih svečanosti u organizaciji ove ustanove posvećena je streljanim učenicima i u njihovu čast održava se od 1986. godine. Reč je o literarnom i likovnom konkursu ''Dosta su svetu jedne Šumarice''.

Svake godine konkurs se otvara početkom školske godine a nagrade se, ove godine, dodeljuju 24. novembra. Tema ovogodišnjeg konkursa je stih iz dela Mirka Demića ''Ne dozvolimo da nam se nasmeši lice zla'' – rekla je Jelena Davidović, kustos Muzeja ''21. oktobar''.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu