Dodatak za prvo dete skače na 100.000 dinara, pogledajte KADA! - iKragujevac


Vesti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da izmene Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđaju pravičniju raspodelu socijalnih davanja, kao i povećanje iznosa roditeljskih dodataka za prvo dete na 100.000 dinara.


Đorđević ja kazao da očekuje da će sredinom novembra poslanici Skupštine Srbije rapravljati o novim rešenjima kako bi počela da se primenjuju od 1. januara 2018. godine.

- Predlog je da se iznos roditeljskih dodataka za prvo dete poveća sa trenutnih 39.000 na 100.000 dinara, a za decu sa smetnjama u razvoju pravo na dodatak biće veće za 50 odsto - kazao je Đorđević na konferenciji "Ulaganje za decu - dobrobit za svu decu".

Dodao je da se radi na podsticanju rađanja u Srbiji i da je novina da će naknadu u trajanju od godinu dana sada moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, odnosno koje obavljaju samostalnu delatnost i angažovane su na osnovu privremenih ugovora o delu i autorskim ugovorima.

Dodao je da je trenutni godišnji budžet Srbije za ta izdvajanja 52 milijarde dinara i da će ubuduće budžet biti raspoređen na drugačiji način, odnosno da će doći do kategorizacije i, kako je ocenio, raspodele socijalne pomoći i dodataka.

- Radimo projekat izrade socijalnih karata, gde ćemo kroz analizu moći da pravimo kategorizaciju i tako rasporedjujemo sredstva pravičnije - objasnio je Đorđević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović je kazala da je svaka peta siromašna osoba u Srbiji dete i da se mora raditi na ulaganju u decu kroz planirano budžetiranje.

Dodala je da su u Srbiji izraženi depopulacioni trendovi i da istraživanje na temu "Rad i roditeljstvo" pokazalo da 44 odsto dece čuvaju bake i deke, a 21 odsto čuvaju nezaposleni roditelji, dok 27 odsto dece ide u vrtić.

"Ulaganje u decu je sinonim za budućnost, sva deca moraju da imaju ista prava i mogućnosti", ocenila je Slavica Djukić Dejanović i dodala da će Vlada raditi na smanjenju siromaštva dece i ulagati u porodicu.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović je kazao da je u Srbiji svako treće dete u riziku od siromaštva i da dečiji dodatak prima oko 300.000 dece koje je država prepoznala kao siromašnu.

On je rekao da su siromašna deca u Srbiji ona koja nemaju osnovnu infrastrukturu, pristup kanalizaciji i stanovanju ali i deca iz porodica koje su siromašne i u kojima su roditelji nezaposleni ili koji lako mogu da "skliznu" ispod linije siromaštva

Medjunarodnu konferenciju "Ulaganje za decu - dobrobit za svu decu" organizovala je Mreža organizacija za decu Srbije, "Euroćild", Tim Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva i Unicef u cilju većeg angažovanja vlada država u probleme siromaštva i socijalne uključenosti dece.

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom trebalo bi da se nađe pred poslanicima do kraja godine. Javna rasprava završena je još početkom prošle godine. U međuvremenu, tekst Zakona je dorađivan i predložene su dodatne novine. Cilj svih mera je da se roditelji finansijski pomognu i da, pre svih, majke lakše usklađuju rad i roditeljstvo.

Isplata naknade porodiljama ubuduće neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavca, jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje. To je, kažu u Uduženju "Roditelj", značajna novina jer daje finansijsku sigurnost ženama posle porođaja, kada im je i najpotrebnije. Naknadu će dobijati i žene koje do sada na nju nisu imale pravo.

To su sve one žene koje rade po ugovoru o radu, ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, žene koje su na selu, žene koje se bave poljoprivredom i to je vrlo značajno", kaže Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".

Novi predlog je i da se roditeljski dodatak za prvo dete uveća sa 39.000 na 100.000 dinara. Isplaćivaće se na 24 rate, što je nešto više od 4.000 mesečno.

Budžet zakona je 52 milijarde dinara, uz mogućnost da se taj iznos poveća tokom usklađivanja dva puta godišnje – 1. aprila i u oktobru.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu