Beograđanke i Šumadinke razlikuju se samo po jednoj stvari: Dragan ume da ih prepozna u sekundi! - iKragujevac


Vesti

Pred tezgama koje nude domaće likere i rakije žene se najčešće opredeljuju za rakiju, potvrdilo je nekoliko proizvođača na upravo završenoj Oplenačkoj berbi u Topoli. Prodavci kažu da je tako već godinama, te da ovaj trend pokazuje uzlaznu putanju.

Dragan Jovanović iz sela Donja Trnava na Berbi izlaže svoje proizvode 20 godina, a ima svega: rakije, vina i 17 vrsta likera. Porodično gazdinstvo Jovanović ima 15 hektara pod voćem.

- Danas žene za sebe biraju rakiju, znaju da je procene i ne dvoume se. To je izbor i mladih žena, koje pre kupe domaću rakiju nego industrijske votke i ostala pića. Davno su prošla vremena kada su žene pile sokiće i likere i kada je bilo čudno da žena pije rakiju - kaže Jovanović.
On pravi lozovaču, šljivovicu, dunjevaču, kruškovaču i kajsijevaču, ali i vina - vranac, roze i belo, te vina od višnje i maline.

Objašnjava da onih 17 vrsta likera koje njegova supruga Svetlana proizvodi takođe kupuju dame - da se nađe u kući kad dođu gosti ili da se nekome odnese na poklon.

Kupaca ima za likere, prvenstveno jer su domaći i imaju jak i prepoznatljiv miris i ukus voća.

- U našoj kući se dosta vrsta likera oduvek pravilo, a vremenom je moja supruga počela da ih sprema za prodaju. Na osnovi od lozove rakije, Svetlana pravi likere od oraha, jagoda, kruške, borovnice, kajsije, višnje, narandže i još nekoliko voća - objašnjava Dragan dodajući da osim alkoholnih pića spremaju i sirupe i slatka

Na drugim tezgama na Oplenačkoj berbi potvrđuju da su žene sve češći kupci rakije i pravdaju to komentarom da je domaća sigurno zdravije piće od većine drugih.

Kažu da je takođe primetno da Šumadinke biraju pre šljivovicu, a Beograđanke se opredeljuju za dunjevaču.

Na Oplenačkoj berbi rakije su koštale od 400 dinara sve do onih nekoliko puta skupljih.

(Telegraf - M.R.)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu