Program Oktobarskih svečanosti 2017 - iKragujevac


Vesti

Manifestacije OKTOH, Izložba XIX Međunarodnog salona antiratne karikature, Bdenje, Veliki školski čas i ove godine biće deo Oktobarskih svečanosti kojima Kragujevac neguje sećanje na tragičan datum iz svoje novije istorije ali i šalje snažnu antiratnu poruku.

U okviru programa biće otvorene izložbe - u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana, u Kući prote Miloja Barjaktarevića, u Galeriji Narodnog muzeja. Ovogodišnji program biće obogaćen Oktobarskom susretima učenika i profesora iz BiH, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Nemačke i Srbije u organizaciji Politehničke škole kao i Trkom sećanja u organizaciji Rotarakt kluba, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave.

Veličanstvenim koncertom Državnog kamernog hora iz Sankt Peterburga u okviru OKTOH-a, otvorene su Oktobarske svečanosti. Nosioci centralnih programa su ustanove kulture Spomen park “Kragujevački oktobar“ i Knjaževsko-srpski teatar, a grad Kragujevac je u značajnoj finansijskoj meri podržao njihovu realizaciju, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i istakao da je program koji su upriličile ove institucije na višem umetničkom nivou u odnosu na prethodne godine. Oktobar je mesec kada Kragujevac diše dahom kulture i potrudićemo se da u takvoj atmosferi dočekamo i sledeću godinu, dodao je Bjeletić.

Pod pokroviteljstvom grada Kragujevca Spomen park “Kragujevački oktobar“ organizator je centralnih manifestacija Oktobarskih svečanosti. U okviru OKTOH-a koji je počeo koncertom hora iz Rusije održaće se još četiri koncerta i svi će biti izvedeni u Sali Prve kragujevačke gimnazije, rekla je Marijana Stanković, direktorka Spomen parka Kragujevački oktobar. Gradski kamerni hor “Liceum“ će 20. oktobra nastupiti u okviru Bdenja u Muzeju “21. oktobar“, čemu će prethoditi otvaranje izložbe XIX Međunarodnog salona antiratne karikature i promocija dramskog prikaza “Igre brojeva“ autora Mirka Demića. Delo ovog kragujevačkog književnika biće izvedeno 21. oktobra kod Spomenika Peti tri na Velikom školskom času u režiji Marka Misirače. U toku je likovni i literarni konkurs “Dosta su svetu jedne Šumarice“ koji se završava u novembru izložbom nagrađenih radova.

Dvanaesti JoakimInterfest 7. oktobra otvoriće predstava “Iluzije“ u režiji Tanje Mandić Rigonat. U selekciji Miloša Latinovića, direktora BITEF-a i književnika, u toku ovogodišnjeg Međunarodnog festivala predstaviće se pozorišta iz pet zemalja Poljske, Bugarske, Rusije, Hrvatske, Mađarske i iz Srbije. U zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji biće izvedeno sedam predstava a jedna će biti u čast nagrađenih.

JoakimInterfest je već našao svoje mesto na mapi pozorišnih festivala Srbije. Ove godine pod motom “Okean teatar“, uz podršku grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja, za ljubitelje pozorišne umetnosti ali i one koji se za ovu umetnost interesuju na drugačiji način očekuje bogat glavni i prateći program, rekao je Miloš Krstović, direktor teatra. U okviru pratećeg programa koji će se tokom festivala odigravati na pomoćnoj sceni teatra biće promovisana knjiga Zijaha Sokolovića, upriličeno veče u čast glumca, ove godine posvećeno Radmili Živković, održano javno čitanje dramskog teksta, biće održana radionica koju će voditi Đorđe Milosavljević i promocija časopisa “Kod 21“, šabačkog pozorišta.

Predstave koje će se izvoditi uglavnom se bave problemima savremenog čoveka, umetnika u društvu, postojanja i gubljenja smisla života bez umetnosti različitih autora od ruskih klasika, Šekspira, Molijera, savremenih pisaca do domaćeg pisca, dodao je direktor pozorišta Krstović. Predstava u čast nagrađenih “Slavna Florens“ Pitera Kviltera u režiji Đurđe Tešić biće izvedena 14. oktobra kojom će biti završen ovogodišnji JoakimInterfest.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu