FIAT JE DOBRO POZICIONIRAN: "Fijat krajsler" pregovara sa Južnokorejcima - iKragujevac


Vesti

Kragujevački “fijat 500L” jedan je od modela koji su posebno interesantni južnokorejskoj korporaciji.

Južnokorejski “Hjundai” pregovara sa firmom “Fijat Krajsler” (FCA) o mogućnosti kupovine udela u italijansko-američkoj korporaciji ili o mogućem udruživanju. Time bi i kragujevačka fabrika mogla da dobije novog vlasnika.

Vest o pregovorima FCA i “Hjundaija” pojavila se prvo u južnokorejskim, a potom i u američkim medijima, a njome se bavio i ugledni „Forbs“. Kako navode, FCA traži partnera prvenstveno kako bi podelili troškove razvoja električnog i hibridnog modela, ali i kako bi ojačali, jer bi udruživanjem sa “Hjundaiem” postali najveći svetski proizvođač automobila.

Kako procenjuju analitičari „Forbsa“, FCA bi “Hjundaiju” omogućila oporavak na kineskom tržištu, gde Južnokorejci beleže pad usled krize sa Severnom Korejom, ali i napredak na evropskom tržištu, gde je naročito “Fijat” dobro pozicioniran. S druge strane, “Hjundai” bi za FCA značio bolju prodaju u SAD, gde se, između ostalog, prodaje i naš “500L”.

Analitičari procenjuju da su Korejci prvenstveno zainteresovani da kupe udeo FCA koji se tiče proizvodnje SUV (terenska) vozila, krosovera i komercijalnih vozila. Upravo bi kragujevački “500L” mogao da bude jedan od aduta FCA u pregovorima sa “Hjundaijem”. On se već proizvodi kao jedna vrsta krosovera u varijanti “Cross”, a i osnovna verzija modela koji će se u prodaji pojaviti 2018. redizajniran je tako da više podseća na krosover vozila.

U srpskim “Fijat Krajsler automobilima” nisu imali komentar na informaciju o pregovorima sa “Hjundaijem”.

Podsetimo, nedavno se pominjalo da FCA pregovara sa kineskim “Grejt volom” o mogućnosti udruživanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu