Viši sud u Kragujevcu uveo stečaj u ovu fabriku?! - iKragujevac


Vesti

Kompanija CPR Impeks, koja je vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina, saopštila je da će joj stečaj te fabrike naneti veliku štetu, ali i radnicima, poveriocima i državi.

"Odluka Višeg suda u Kragujevcu o uvođenju stečaja u Srpsku fabriku stakla težak je udar na tu fabriku, CPR Impeks, ali i na Srbijagas i EPS Snabdevanje koji neće moći da naplate svoja potraživanja", navodi se u saopštenju.

Paraćinsku Staklaru je CPR Impeks, koji se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, preuzeo 2015. godine od bugarske frime Glas industri.

Viši sud u Kragujevcu je 20. septembra uveo stečaj u Staklaru sa obrazloženjem da ne izmiruje dospele obaveze.

Staklara ima 825 radnika koji su u petak organizovali protest jer smatraju da je stečaj uveden kako bi se uništila fabrika.

Staklara je, kako je navedeno u saopštenju CPR-a, "preuzeta sa dugom, prijavljenim i neprijavljenim potraživanjima od 95 miliona evra, u predstečajnom stanju, sa zapuštenom proizvodnjom i potpuno izgubljenim tržištem", a od tada je razdužena za 77 miliona evra.

"Srpska fabrika stakla u septembru radi u tri smene, dnevno proizvodi 185 tona staklenih proizvoda, što je na mesečnom nivou 5.500 tona u vrednosti 1,6 miliona evra. U izvoz ide 70 odsto proizvodnje. Vratili smo se na tržište Srbije ali i na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Bugarske, Madjarske i Italije", naveo je direktor CPR Impeksa Petar Crnogorac.

On je istakao da svaki dan iz fabrike izlazi najmanje petnaest šlepera proizvedene robe i da je zbog povećane proizvodnje i uvedena treća smena.
"Nazirao se konačno kraj fabričkim mukama i vrlo blizu je bila situacija da prodaja pokrije sve svoje mesečne troškove i fabrika konačno ispliva na površinu. Zbog toga je i nerazumljiva odluka suda da uvede stečaj u fabriku, iako je pre samo tri meseca isti sud doneo potpuno suprotnu odluku, a u medjuvremenu se stanje u fabrici značajno promenilo na bolje", naveo je Crnogorac u saopštenju.

Po njegovim rečima, posle uvođenja stečaja počela je da pada proizvodnja u Staklari a prodaja i izvoz su potpuno zaustavljeni.
"S mukom stvoreno poverenje domaćih i stranih kupaca je potpuno narušeno i pitanje je da li će se ikada vratiti. Stečaj fabrike će se negativno odraziti i na sve domaće proizvođače vode, sokova, alkoholnih pića, konzervne industrije", ocenio je Crnogorac.

 

Izvor: N1
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu