Vesti

Komunalna inspekcija u Kragujevcu jutros je, po prijavi građana, Svetlani S. oduzela 48 mačaka. Ona u stanu na drugom spratu stambene zgrade drži 50 mačaka, i komunalci su joj ostavili dve, koliko je zakonom dozvoljeno.

Uz asistenciju zaposlenih u ZOO higijeni, životinje su posle dužeg ubeđivanja sa gazdaricom uhvaćene u stanu i odnete u azil za životinje. Ostavljene su samo dve, koliko je zakonski dozvoljeno.

Kako je izjavio komunalni inspektor Veselin Jakšić, u stanu u Kragujevcu je prema gradskoj odluci moguće držati dva psa ili dve mačke.

- Svetlana S. drži oko 40 odraslih mačaka, i veliki broj mačića. Uslovi za njihovo čuvanje su nehigijenski, zgrada je u totalnom haosu. Nadam se da će nakon ovog izvršenja ljudi živeti bolje.

Radnici ZOO higijene, preduzeća koje vodi brigu o životinjama u Kragujevcu, nakon što im je Svetlana pristala da otvori vrata, ušli u stan, hvatali mačke i potom ih sa trećeg sprata u posebnim nosiljkama odnosili u prikolicu. Dogovoreno je da budu smeštene u posebne kaveze u azilu za životinje.

Jedan od stanara zgrade, Radivoje Knežević kaže da se godinama svi bore da se taj problem reši.

- Oseća se neprijatan miris, sve smo pokušavali, ali do sada je sve ostalo isto. Mi razumemo da ta žena i njen sin sa kojim živi vole životinje, ali je ovo preterano. Volimo ih i mi, ali tolika brojnost životinja u jednom stanu je neizdrživa, i za ljude i za mačke - kaže Radivoje.

Mačke su iz ovog stana iseljavane i pre dve godine, i prenete u azil. Tada su im njihovi vlasnici odneli tepih, svu neophodnu hranu, čak je sin vlasnice noću spavao sa njima u azilu. One su raspoređene ljubiteljima životinja, ali je on odmah prikupio nove i ponovo napunio stan.

U stanu na drugom spratu, odmah ispod komšija koji su od svog doma napravili svojevrsno sakupljalište za mačke, živi Marinko Zubić.

- Moja iskustva su užasna. Četiri godine ne smem da otvorim prozor na terasi. Od čega ti nepodnošljivi mirisi dolaze, ja ne znam, ali oseća se smrad i mokraće, i hrane koju oni za životinje spremaju i tu čuvaju. Ne zna se kome je gore, da li meni ili onima koji žive iznad njih. Probao sam da popričam sa vlasnicima, ali nisu hteli da razgovaraju, samo odmahuju rukom - dodaje Marinko.

(Izvor, foto: Blic)

Pratite iKragujevac na VIBERU:
http://chats.viber.com/ikragujevac

×