RODITELJI, OPREZ: "Sajber jazbine" stigle u Srbiju! - iKragujevac


Vesti

"Sajber jazbine" su prostorije iz kojih se putem interneta i uživo, za novčanu nadoknadu, prenose scene seksualnog zlostavljanja deteta.

 Društvo mora da reaguje brže i efikasnije u situacijama kada postoje bilo kakve naznake da se nešto loše dešava, a posebno u slučajevima seksualnog zlostavljanja dece - izjavio je danas načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Saša Živanović, a preneo Tanjug.

Osvrnuvši se na nedavni slučaj hapšenja dvoje austrijskih državljana koji su u Bačkom Petrovom Selu fotografisali nage devojčice i uživo prenosili njihove pornografske predstave, Živanović je rekao da je sama priroda događaja zgrozila javnost, a posebno i činjenica da su sa svime bili upoznati i roditelji, odnosno rođaci maloletnih devojčica.

Taj događaj se svrstava, kako je okvalifikovao Živanović na stručnoj konferenciji "Bezbednost i odgovornost 2017" koju je organizovala Fondacija Tijana Jurić, u "sajber jazbine", pojam, koji je poslednjih godina izuzetno rasprostranjen u svetu.

Šta je "sajber jazbina"?

"Sajber jazbine" su prostorije iz kojih se putem interneta i uživo, za novčanu nadoknadu, prenose scene seksualnog zlostavljanja deteta. Dakle, neki pedofil sa bilo koje tačke na svetu može da plati osobi koja drži "sajber jazbinu", da zakaže termin, a onda da to zlostavljanje prati putem računara - pojašnjava Živanović.

"Sajber jazbine" su vrlo organizovane, tvrdi i navodi da postoji grupa koja sve to priprema, zatim osoba koja ima polni odnos sa žrtvom, pedofil koji sve to gleda i plaća, i na kraju, grupa koja taj materijal pretvara u snimak i kasnije ga promoviše i prodaje širom sveta za novčanu nadoknadu.

Žrtve obično na nagovor drugarica počinju da se bave sajber seksom, jer dobijaju informacije da je zarada dobra, i da to gledaju samo stranci koje one nikada neće upoznati i videti uživo.

- Pedofili zatim vrše uplate preko agencija za transfer novca, a deci su potrebne odrasle osobe koje će podići novac. U praksi je registrovano da su obično porodica ili rođaci devojčica umešani i da oni podižu novac - rekao je Živanović.

Problem je što se, smatra Živanović, Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a suočava sa dokazima koji su nevidljivi, neopipljivi, i ne nalaze se u Srbiji, već negde napolju, "a vi ih morate naći, dokumentovati na zakonit način, i u kratkom roku".

(Alo)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu