Kličković: Sindikat iznosi neistine, nisam otpustio invalida rada, zaposlenom je oduzeta licenca za rad - iKragujevac


Vesti

Povodom optužbi koje je na njegov račun izneo Sindikat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, saopštenjem za javnost oglasio se direktor te ustanove Aleksandar Kličković.
Saopštenje prenosimo u celosti.

“Najoštrije demantujem, da sam svojim postupcima i odlukama, naneo bilo kakvu štetu ustanovi na čijem sam čelu četiri godine, kao ni gradu, ni građanima Kragujevca, zbog kojih Hitna pomoć i postoji.

Neistinite su i zlonamerne tvrdnje, da se Državna revizorska institucija, bavila bilo kakvim, navodnim, malverzacijama, kako se navodi u saopštenju Sindikata.

Indikativno je, da su napadi na mene, počeli, upravo, kada sam otkrio i sprečio zloupotrebe sa gorivom, u iznosu od šest miliona dinara na godišnjem nivou, koje su ranije postojale u ovoj kući. To su u svom izveštaju, konstatovali i revizori, podnoseći krivičnu prijavu protiv N.N.izvršioca.

Očigledno je, da to, inicijatorima napada na mene ne odgovara.

Netačna je i tvrdnja, da naknade za rad nedeljom nisu isplaćivane u periodu mog mandata. Naprotiv, naknada je uvedena od 1.jula.2013.godina, kada sam imenovan za v.d. direktora. Potraživanja radnika, po tom osnovu, na koja se potpisnici Saopštenja pozivaju, datiraju iz ranijeg perioda.

Prijem pravnika, izvršen je uskladu sa potrebama zbog povećanog obima posla i odredbama kadrovskog plana, koji predviđa mogućnost prijema na odrđeno vreme, do 10 odsto, od ukupnog broja zaposlenih, za šta po Zakonu, nije potrebna saglasnost.

Napominjem, da zaposlenima u Hitnoj pomoći, prema Zakonu o radu, nije dozvoljen prekovremeni rad. Upravo zbog zaposlenih, više puta sam se obraćao Sektoru za rad u nadležnom ministarstvu, radi dobijanja tumačenja, o broju radnih sati zaposlenih, koji rade skraćeno radno vreme u turnusu. Odgovor ni posle četiri meseca nisam dobio.

Ceneći svakodnevne izuzetne napore svih zaposlenih u kragujevačkom zavodu i značaj njiihovog pravovremenog reagovanja za dobrobit svih građana, uspeo sam da uvedem plaćanje prekovremenog rada za angažovanje zaposlenih koji menjaju kolege kada su na bolovanju. Na taj način, uspeli smo, da očuvamo efikasnost ekipa u radu. Tu činjenicu, prihvatili su i revizori, uprkos zakonskim odredbama.

Radnici na osnovu mišljenja inspektora rada iz Novog Sada, pak smatraju, da im se duguje za prekovremeni rad, za šta ja kao direktor nemam ni ovlašćenje ni raspoloživa sredstva u budžetu ustanove , zbog čega su podneli tužbu protiv zavoda.

Tumačeći problem prekovremenog rada, na ovakav način, Sindikat od mene, očigledno, očekuje da kršim zakon i nenamenski trošim novac.

Tvrdnja da sam neregularno otpustio invalida rada, netačna je, jer je zaposlenom oduzeta licenca za rad od Komore medicinskih tehničara. Ni posle više dopisa sa zahtevima da je obnovi, jer mu je neophodna za rad, on to nije učinio. Čeka se odgovor na žalbu zavoda, povodom rešenja inspekcije rada.

Napominjem, da je većina navoda Sindikata zavoda i ranije bila predmet istrage inspektora Privrednog kriminala, ali nikakve nezakonitosti, nisu utvrđene.

Očigledno je, da napadi na mene, dolaze baš u trenutku, kada se raspisuje konkurs za imenovanje direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Cilj niza iznetih neistina, vidim, kao način da se spreči moja ponovna kandidatura i onemogući moje ustavno pravo kao građanina, da pod jednakim uslovima, učestvujem u izboru za javne funkcije”, navedeno je u saopštenju koje je Kličković dostavio medijima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu