KOMISIJA U FIJATU: Koliko su radnici preopterećeni - iKragujevac


Vesti

Upoređuju se procesi rada u Kragujevcu i Fijatovim fabrikama u Italiji, Poljskoj i Brazilu.

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Zoran Marković rekao je da je po sporazumu kojim je okončan štrajk u toj kompaniji, počela rad zajednička komisija predstavnika sindikata i FCA koja razmatra preopterećenost radnika, odnosno radna mesta gde su "poremećeni standardi".

"Danas je održan prvi sastanak sedmočlane komisije u kojoj su dva predstavnika Samostalnog sindikata, analitičar, menadžeri kompanije i Fijatovi eksperti iz Torina. Ona će se baviti... upoređivanjem procesa rada u Kragujevcu i Fijatovim fabrikama u Italiji, Poljskoj i Brazilu", kazao je Marković agenciji Beta.

U skladu s dogovorom o prekidu štrajka predviđeno je da komisija završi rad u januaru 2018. godine.

Zaposleni u FCA stupili su u štrajk 27. juna sa zahtevom da im se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada. Poslodavac nije želeo da pregovara sa štrajkačima dok ne nastave proizvodnju, a štrajk je prekinut 18. jula uz posredovanje premijerke Ane Brnabić. Sporazum poslovodstva kompanije i sindikata potpisan je u Vladi Srbije 25. jula. Tim dokumentom je predviđeno povećanje zarada i potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će se radnici obavezati da neće štrajkovati u naredne tri godine. 

Izvor: Beta

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu