Pripreme za izradu Lokalnog akcionog plana za osobe sa invaliditetom - iKragujevac


Vesti

Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom održao je danas petu redovnu sednicu na čijem dnevnom redu se našlo pitanje pokretanja inicijative za donošenje novog Lokalnog akcionog plana za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu za 2018 - 2020. godine.

Kragujevac je jedan od četiri grada u Srbiji pored Užica, Negotina i Smedereva koji je obuhvaćen projektom za izradu i donošenje Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Prioriteti, kada se radi o potrebama osoba sa invaliditetom jesu, pre svega, mobilnost odnosno kretanje osoba sa invaliditetom što podrazumeva uklanjanje arhitektonskih barijera, zatim donošenje adekvatnih propisa koji se direktno odnose na članove udruženja invalida, zapošljavanje osoba sa invaliditetom kao i inkluzivno obrazovanje dece invalida u redovnim školama, istakao je na sednici Milan Stošić, predsednik Saveta. Veoma dobra saradnja udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom i lokalne samouprave i stručnih službi je dovoljno za realizaciju ciljeva i rešavanje nekih od problema što je u obostranom interesu, istakao je Stošić, predsednik Saveta.

Sednici Saveta pored člana Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordane Damnjanović, prisustvovala je Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije i Tatjana Prijić, predstavnica sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Republika Srbija kao socijalno odgovorna država preko Mnistarstva pokušava da u što većoj meri i saradnji sa celim invalidskim pokretom i lokalnim samoupravama omogući u punoj meri inkluziju osoba sa invaliditetom u sve aspekte društva kako bi ostvarili punu ravnopravnost. U saradnji sa lokalnom samoupravom i predstavnicima invalidskog pokreta, Ministarstvo čini sve napore da se sagledaju potrebe kako bi se pronašli najbolji načini za realizaciju potreba osoba sa invaliditetom. Krajnji efekat našeg zajedničkog zadatka je izrada plana koji će ukazati na korake koje je potrebno da zajednički preduzmemo sa ovim osnovnim ciljem, rekla je Tatjana Prijić, predstavnica Ministarstva.

Izrada prethodnog Lokalnog akcionog plana za osobe sa invaliditetom i realizacija aktivnosti koje su tim dokumentom navedene bile su neke od konkretnih mera koje je grad Kragujevac, Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu preduzeo u saradnji sa udruženjima i organizacijama osoba sa invaliditetom i nadležnim institucijama. Grad Kragujevac jedan je od gradova koji dobija brojna priznanja za oblast u kojoj se rešavaju problemi i potrebe osoba sa invaliditetom. Takva priznanja su i obavezujuća i izradom novog Lokalnog akcionog plana u narednom periodu konkretizovaćemo operativne aktivnosti na godišnjem nivou. U izradi lokalnog plana participiraće i predstavnici svih organizacija i nadležnih institucija iz lokalne strategije razvoja socijalne zaštite a napravićemo dokument koji će nam za naredne dve godine dati smernice šta su prioriteti, rekla je dr Damnjanović, član Gradskog veća.

Najveće zadovoljstvo, pored rešenih pitanja i problema osoba sa invaliditetom, naših sugrađana je kvalitetno partnerstvo, saradnja i stabilni finansijski izvori koji nam omogućavaju da realizujemo sve što je potrebno, dodala je dr Damnjanović. U narednom periodu jedan od zadataka jeste obezbeđivanje usluga u oblasti socijalne zaštite koje se licenciraju u skladu sa normativima, zatim unapređenje volonterizma a kroz programe rada i stalno otvoreni konkurs za projekte udruženja neophodno je dati konkretne operativne ciljeve, zaključeno je na sednici Saveta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu