Kragujevac dobija centar za matične ćelije - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je početkom 2016. godine počela izgradnja Centra izvrsnosti, u kojem će se nalaziti banka matičnih ćelija. Izgradnju i opremanje objekta sa deset milona evra finansira je Evropska investicina banka, dok su četiri miliona uložili Grad i Univerzitet u Kragujevcu.

Ugovor o izgradnji Centra za matične ćelije , Univerzitet u Kragujevcu i resorno ministarstvo, potpisali su 2013. godine. Gradnja je počela tri godine kasnije i do sada su podignuti nastavni i istraživački deo. Centar se sastoji od tri objekta, koji će biti međusobno povezani.

Pored banke matičnih ćelija, ovde će biti smešteno šest istraživačkih centara. Planirano je da u njima rade, naši najbolji naučnici kao i stručnjaci iz regiona. Budući da Srbija nema banku matičnih ćelija, procene se da se za njihovo depovanje i čuvanje u inostranstvu, iz zemlje godišnje odlije, oko osam miliona evra.

Pored matičnih ćelija iz pupčanika u Kragujevcu će se čuvati i ćelijski materijal, za lečenje velikog broja bolesti, kardioloških, endokrinoloških, ortopedskih, a matične ćelije, pokazale su dobre rezultate u lečenju dijabetesa.

To je najveća investicija u Univerzitet u Kragujevcu u protekle tri decenije, a završetak građevinskih radova, planiran je do kraja godine. Narednih meseci biće raspisan tender za nabavku opreme za prvu banku matičnih ćelija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu