RTK SE VRAĆA na male ekrane: Evo kada kreće emitovanje programa! - iKragujevac


Vesti

Radio-televizija Kragujevac, koja je krajem juna ove godine vraćena u privremeno vlasništvo Grada, kako saznaje Udruženje novinara Srbije, uskoro bi ponovo trebalo da počne sa emitovanjem programa.

Kako je navedeno u saopštenju, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je UNS-u da je moguće da se to desi do kraja ovog meseca, ukoliko ova medijska kuća dobije neophodne dozvole za emitovanje.

- Radio-televizija Kragujevac još ima neizmirenih obaveza, pre svega prema Emisionoj tehnici i Regionalnom telu za elektronske medije (REM) i nemoguće je da dobije dozvole dok se one ne izmire - rekao je Nikolić.

Direktorka ove medijske kuće Jelena Vuković potvrdila je UNS-u da čekaju dozvolu REM-a, ali i završetak i drugih administrativnih poslova.

- Trudimo se da ubrzamo proces, ali još ne mogu da pričam o konkretnim stvarima i datumima. Znaćemo sve uskoro - rekla je Vuković.

Nakon preuzimanja televizije krajem juna, Grad Kragujevac je isplatio 12 zaostalih plata svim zaposlenima, a država onima koji su se za to odlučili, isplatila otpremnine.

- Pre nego što je Grad preuzeo RTV Kragujevac u ovom mediju bilo je više od 60 zaposlenih, a nakon odluke dela njih da uzmu socijalni program, ostalo ih je 24. Sve što je bilo do mene, a to je da obezbedim socijalni program, ali i isplatu zaostalih plata, je urađeno. Postoje još neka sitna dugovanja, kao i povezivanje radnog staža, ali i to se rešava - rekao je UNS-u doskorašnji predsednik sindikata Nezavisnost u RTV Kragujevac Goran Antonijević.

Kako dodaje, utisak je da sve ide u pravcu da RTV Kragujevac opstane.

- Zaposleni koji su ostali u televiziji su zadovoljni, jer vide da se stvari pomeraju sa mrtve tačke, vide budućnost. Iskreno se nadam da će do roka za novu privatizaciju, koji ističe šest meseci nakon što je Grad preuzeo RTV Kragujevac, ona biti konkurentna na tržištu. To će omogućiti građanima Kragujevca da i nakon neuspele privatizacije imaju svoj medij i dobiju informacije od javnog interesa. Svim većim gradovima neophodno je da imaju medije, pa i Kragujevcu - kaže Antonijević.

Radio-televizija Kragujevac privatizovana je 2015. godine, kada ju je kupio biznismen Radoica Milosavljević. Zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora, privatizacija je krajem januara ove godine raskinuta, RTV Kragujevac rasprodala je deo opreme kako bi naplatila potraživanja poverilaca i zaposlenih koji su je tužili, a dozvole za emitovanje radio i televizijskog programa su joj oduzete. Nakon što je na inicijativu Ministarstva kulture i ifnormisanja izmenjena Uredba o prenosu kapitala zaposlenima bez naknade Skupština Grada Kragujevca 28. juna ove godine usvojila je odluku o preuzimanju ove medijske kuće u roku od šest meseci, do nove privatizacije.

Grad se tada obavezao da zaposlenima isplati zaostale plate, a zainteresovanima za to država je obezbedila socijalni program.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu