U Kragujevcu obeležen Međunarodni dan mladih - iKragujevac


Vesti

“Dan mladih – aktivizam i volonterizam“, bila je tema konferencija održane u sali Skupštine grada Kragujevca, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih.

Međunarodni dan mladih čiji je cilj da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata, ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2000. godine, a u Srbiji je počeo da se obeležava 2007. godine kada je osnovano i Ministarstvo omladine i sporta. Grad Kragujevac svetski dan posvećen mladima obeležava devet godina, a konferenciju kao centralni događaj ovogodišnjeg obeležavanja otvorio je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.

Krucijalni zadatak svake odgovorne lokalne samouprave je podrška omladini, rekao je Nikezić, čestitajući predstavnicima udruženja i omladinskih organizacija Međunarodni dan mladih. Kako bi unapredili položaj mladih grad Kragujevac je u poslednjih godinu dana organizovao niz edukativnih, kreativnih, sportskih i zabavnih aktivnosti. Kroz manifestaciju “Leto u gradu za decu i mlade“ besplatne škole plivanja, vaterpola, košarke, odbojke na pesku prošloje preko 500 dece i omladine.

Organizovane su obuke za započinjanje sopstvenog biznisa, tribine o bezbednosti u saobraćaju, kao i besplatni kursevi italijanskog, španskog, nemačkog i znakovnog jezika tokom cele godine. U saradnji sa Univerzitetom organizovana je studentska praksa u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad, a radi usavršavanja i unapređenja znanja, predstavnici lokalne samouprave koji rade sa mladima bili su aktivni učesnici mnogih seminara i konferencija.

Na današnji dan pre godinu dana, glavni problem naših mladih sugrađana bio je nedostatak prostora, gde bi mogli da osmišljavaju i promovišu programe omladinske politike. Obećanje koje je tada dato ispunjeno je i pre mesec dana otvoren je Omladinski klub Kragujevac, istakao je Nikezić i dodao da će lokalna saouprava nastojati da i u narednom periodu pomaže mlade u gradu.

O omladinskom aktivizmu i volonterizmu koji su usmereni na različite društvene pojave i probleme, govorili su Bojan Beronja iz organizacije Mladih istraživača Srbije, Branko Ratković predstavnik udruženja Interaktiv i Luka Ljubisavljević iz Omladine JAZAS-a Kragujevac.

Inače, povodom Međunarodnog dana mladih u Malom likovnom salonu, danas je otvoren izložba “Kragujevac očima mladih“. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu