OSTAO BEZ OBE RUKE I BEZ ODŠTETE: Užasna nepravda za građevinskog radnika iz Ćuprije - iKragujevac


Vesti

Saša Ilić (32) iz Ćuprije, koji je radeći na građevini 2004.godine izgubio obe ruke, posle 13 godina agonije na sudu ostao je i bez pravde i bez odštete.

Krivični postupak koji se vodio protiv investitora Velimira Stamenkovića zastareo je 2014, a Viši sud u Jagodini zbog toga je nedavno odbio Ilića i za odštetu, pa je nesrećnik ostao i bez zdravlja i bez para.

Saša se u međuvremenu oženio Ljiljanom, koja je takođe invalid, a izgubila je šaku radeći u jednoj firmi. Dobili su ćerkicu, koja je sad stara 15 meseci, a sa njima žive i Ljiljannina deca iz prvog braka.

Zbog sve nepravde koju je doživeo na sudu, Saša će se, kaže, boriti i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

- Radio sam 2004. godine kao fizički radnik na Velimirovoj zgradi jer sam hteo da zaradim za džeparac. Trebalo je da postavimo oluke na zgradi, ali kada sam podigao jedan oluk, zbog blizine niskonaponskog stuba, došlo je do jakog strujnog udara. Stvoren je električni luk, koji me je odbacio i spržio mi ruke. Lekari su mi spasli život, ali su morali da mi amputiraju obe ruke. Imao sam samo 19 godina kada sam postao doživotni invalid - priča Saša za Informer.

Njegov advokat Nenad Sadžaković objasnio je da je odmah posle nesreće 2004. godine pokrenut krivični postupak protiv investitora zbog teškog dela protiv opšte bezbednosti.

- Osnovni sud u Paraćinu obustavio je taj postupak pre ti godine zbog zastarelosti. U međuvremenu investitor je umro, ali sam ja blago vremeno podneo i tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv Velimirovog sina i naslednika njegove firme "Aleksandar".Tražili smo 3.300.000 dinara. Međutim, Viši sud u Jagodini nedavno je taj zahtev odbio kao neosnovan, zato smo se žalili Apelacionom sudu u Kragujevcu - kaže Sadžaković.

Saša Ilić je, inače, tokom 13 godina sudske agonije dobio samo 50.000 dinara naknade, na osnovu Višeg suda u Jagodini, u postupku zaštite prava građana na suđenje u razumnom roku.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu