Utvrđen maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme - iKragujevac


Vesti

Odbornici Skupštine grada na današnjem zasedanju razmatrali su i usvojili odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave grada Kragujevca za 2017. godinu. Maksimum koji je utvrđen tom odlukom je 3 114. To znači da će svi organi lokalne samouprave, javne službe i preduzeća, pravna lica osnovana od strane tih preduzeća, privredna društva i druge organizacije, čiji je broj zaposlenih na neodređeno vreme veći od maksimalnog broja morati da sprovedu racionalizaciju u roku od 60 dana.

Novih zapošljavanja neće biti, samo će biti izvesnih pomeranja iz jednog u drugo preduzeće, ustanovu ili društvo. Deo radnika “Šumadija sajma“ biće pripojen Biznis inovacionom centru, kako bi sve što ima delatnost ka privredi bilo pod jednim krovom.

Deo radnika Sajma odnosno odmarališta na Kopaoniku biće pripojen Centru za stučno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju. “Koraci“ kao krovna ustanova u oblasti kulture objediniće administrativne poslove iz svih ustanova kulture. Najozbiljni rez pretrpeo je Centar za strna žita gde je od 45 radnika, 44 tehnološki višak. Procena je, kako se čulo, da su Centar ugasili zaposleni jer godinama unazad nisu pokazali nikakvu inicijativu da Centar sačuvaju, tužili su svoju firmu i izvršenjem presuda ostali bez osnovnih sredstava za rad. Ako u radno vreme u Centru ne možete da pronađete nikoga od 45 radnika, onda, kako je rečeno tokom diskusije, ta firma ne postoji. Na drugoj strani, grad je isplatio sve zaostale zarade, a mesečno se iz budžeta za njihove plate izdvaja 2,5 miliona dinara.

Javni sektor u Kragujevcu je još uvek bolestan, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić i dodao da se intenzivno radi na izlečenju. Konstantno smanjujemo broj zaposlenih i režemo troškove. Mnogo smo novca uštedeli. Ova i naredna godina će biti posvećene sređivanju javnog sektora. Tek posle toga moguće su ozbiljne investicije.

Kada budemo sredili javni sektor biće mesta za sve, poručio je gradonačelnik Radomir Nikolić, koji je istakao da je ponosan na svoj tim i na sebe što su uspeli da odole svim pritiscima i što su spasili lokalni javni sektor time što nije bilo partijskog zapošljavanja.

“Zeleno svetlo“ od strane gradskog parlamenta dobila je i Politika upravljanja ljudskim resursima u jedinici lokalne samouprave - grada Kragujevca. To znači da sledi reforma službeničkog sistema koja će obezbediti da lokalna administracija bude transparentna, odgovorna i delotvorna u svom radu, odnosno servis građana i privrede. Cilj je puna profesionalizacija i depolitizacija kadrova u jedinici lokalne samouprave.

Reč je o pilot projektu, a grad Kragujevac je jedan od 20 opština, gradova i gradskih opština u kojima se realizuje na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je potpisan početkom godine sa Savetom Evrope i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Odobornici su dali saglasnost na srednjoročne - petogodišnje i dugoročne odnosno desetogodišnje planove poslovne strategije i razvoja svih javno - komunalnih preduzeća, a usvojena je i odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JKP “Parking servis“.

Na sednici je prihvaćena ostavka Vladislava Selakovića vršioca dužnosti direktora Javnog stambenog preduzeća i na period od godinu dana na tu funkciju imenovana je Senžana Ćirković diplomirani ekonomista. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu