POSLEDICE MOGU BITI KOBNE: Kako da zaštitite dete od vršnjačkog nasilja na internetu? - iKragujevac


Vesti

Vršnjačko nasilje je društveni fenomen koji je prisutan mnogo generacija unazad. Međutim, savremeno doba nosi i savremene probleme, te isto tako većina dece ima pristup internetu, a samim ti su izložena i većim opasnostima.

Pojavom interneta pojavio se i novi vid vršnjačkog nasilja, tzv. sajber nasilje, koje može biti opasnije od fizičkog.

Sajber zlostavljanje dešava se kada se mobilni telefoni, društvene mreže ili druga komunikaciona sredstva koriste za pretnje, zastrašivanje, ismejavanje ili bilo koji drugi oblik verbalnog zlostavljanja.

Ovakva vrsta nasilja nije ništa manje opasna od fizičkog, čak je možemo smatrati i strašnijom jer ono što je napisano i objavljeno na internetu može tu i da ostane i da žrtvu podseća na užas koji proživljava.

Dalje, internet omogućava mnogo brže i lakše širenje informacija, te tako ukoliko je neko dete ismevano, oklevetano ili je žrtva neke izmišljene priče, mnogo brže će za to saznati njegovi ili njeni prijatelji, poznanici, porodica pa i šire. Samim tim dolazi do većeg izazivanja sramote kod deteta, većeg pritiska, zatvaranja u sebe, a posle toga posledice mogu biti kobne.

Jako je važna edukacija kod ljudi, kako dece tako i odraslih, da bi se ovaj vid nasilja sprečio.

-Naučite decu da nikada i nikome ne daju nikom svoje šifre i lozinke svojih profila, pa makar to bio i neko njima najbliži.
-Nađite vremena da redovno razgovarate sa decom, kako bi vam se poverila i i kako biste na vreme rešili problem koji ih muči.
-Obratite pažnju na promenu ponašanja kod dece, to je uglavnom prvi signal da dete nešto muči, a pokušava da sakrije jer se stidi ili iz nekog drugog razloga.
-Naučite dete da prijatelji na Fejsbuku nisu njegovi pravi prijatelji, te da u skladu sa time i objavljuje sadržaj na svom profilu.
-Razgovarate sa decom o njihovim aktivnostima na društvenim mrežama i internetu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu