Ovo je najlepše dvorište na teritoriji Kragujevca! (VIDEO) - iKragujevac


Vesti

Dragica Gajić iz Dulena sačuvala je stare roditeljske kuće i uredila najlepše etno-dvorište na teritoriji Kragujevca. U njenom dvorištu dominiraju drvo, zemlja i kamen i rastu stare, zaboravljene vrste cveća. Ali, kako je većina meštana otišla da živi u Kragujevcu, njeno malo remek-delo nema ko da vidi.

Sve je ovde jednostavno, a opet najlepše. Kao da je vreme stalo u domaćinstvu Dragice Gajić iz Dulene kod Kragujevca. Kuće i okućnicu predaka je sačuvala, ništa nije oduzela, tek po nešto pridodala.
Najlepše etno-dvorište, u skladu sa prirodom – kamen, drvo, zemlja. Uredila ga je sama.

„I kamenje ovo postavila, cveće sejala, rezala, ogradu ovu isto šišam sama, travu kosim, uživam u tom radu i baš sam ponosna na sve to što sam uradila“, kaže Dragica Gajić iz Dulena.

A najviše se ponosi što je od bakine kuće napravila etno muzej – jedinstvenu riznica predmeta, kakav još retko gde može da se vidi. Dosta je nasledila, ali i sakupljala po selu, da se ne baci. Bogatstvo stvarano i čuvano generacijama.

„To je stvarno naša tradicija, naše stvari i ja sam odrasla na, i za sofrom ručala iz ovih zemljanih činija. I tako mi je drago, da ću čuvati dok mogu da se borim“, ističe Dragica.

Nema ovde luksuza, niti saveta pejzažnih arhitekata. Starinske muškatle u zemljanim ćupovima i tufnastim loncima i miris zaboravljenog cveća: rutvice, zdravca, kalopera.

„Tako da smo ponosni što smo uspeli ovom akcijom, u stvari da oživimo malo selo i da stvarno bude lepo i uređeno“, dodaje Dragica Atanasijadis iz Gradske turističke organizacije „Kragujevac“.

U lepoti najlepšeg etno-dvorišta podno Gledićkih planina, u pogledu, koji po mnogima nema premca, uživaju i meštani Dulena. Kad završe s poslom, okupe se ispod kruške, kaluđerke.

„Ali da je još neko da se pridruži, da bi se nešto ulepšala i druga sela. To je trud, rad, ali je žalost, nema više mladi da dolaze ovde“, kaže Miroslav Petrović iz Dulena.

U najjužnijem selu na teritoriji Kragujevca danas tek stotinak, mahom staračkih domaćinstava. Mlađi iz grada, dolaze vikendom. Za svoju decu, 65-godišnja Dragica Gajić, stvorila je i sačuvala sve što vredi i traje.

 

(RTS)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu