Predivno mesto za odmor, na samo 5 kilometara od Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Samo pet kilometara od centra Kragujevca u selu Petrovac, nalazi se seosko domaćinstvo, porodice Cvetković, „Janin raj“. 

Dvorište je prostrano, puno zelenila i prelepog cveća, sa uređenim etno restoranom i letnjikovcem u čijoj se hladovini može uživati. Dvorište porodice Cvetković je proglašeno za najlepše park dvorište na području Kragujevca i Centralne Srbije 2014. godine, a laskava titula najlepšeg dvorišta regiona, pripala im je 2015. godine.

Može se reći da je jedno od najzanimljivijih za posetioce, jer ima raznovrsne sadržaje, najviše namenjene za zabavu mališana. Zbog toga domaćini često imaju organizovane posete dece, proslave rođendana i ostalih dečjih zabava. Ono što je deci posebno zanimljivo je mini ZOO vrt, u kome se mogu igrati sa veoma pitomim alpskim kozicama i jarićima, kokama i petlovima raznih rasa, kao i sa belim i crnim petlovima, koji su poznati kao „turski pevači“.

U domaćinstvu ima običnih i „zlatnih“ fazana,kanarinaca, papagaja, mandarinskih patki, šarenih, divljih patki, zečeva, a naravno u ovakvom domaćinstvu neizbežni ljubimci su mace i kuce sa kojima se deca najčešće igraju. Najmlađi član domaćinstva je Jana, koja ima „dečju kućicu“ i minijaturnog ponija, pa sve male posetioce uči da jašu ovog ravnopravnog člana vesele družine. Ovo je jedno od retkih domaćinstava, koje ne odbija goste sa kućnim ljubimcima.

Osim prostrane bašte u kojoj se bez upotrebe pesticida, gaji organsko voće i povrće, porodica Cvetković je postala poznata po proizvodnji prepeličjih jaja, koja su izuzetno zdrava za anemiju i imunitet. U domaćinstvu pripremaju i razne proizvode od mleka, kao što su sir, kajmak, kačkavalj i posebna salata sa kozjim sirom u maslinovom ulju. Proizvode i sve vrste domaćih mesnih prerađevina, kobasica i pečenica, ali i veoma ukusne sokove od raznog voća. Za prepeličja jaja i kozji sir, već imaju kupce, koji redovno dolaze kod njih.

Kod ovih vrednih domaćina, najčešće se organizuju ručkovi za grupe do 60 osoba, proslavljaju se dečji rođendani, ali turistima se pružaju i usluge noćenja sa doručkom, polupansiona i punog pansiona. Ukoliko imate goste iz inostranstva, možete ih ugostiti u ovom domaćinstvu, jer se domaćini služe engleskim i ruskim jezikom.

Trenutno sadržaj obogaćuju gradnjom dečjeg igrališta, a pojedini delovi su već dostupni deci.

 

izvor/foto: GTO Kragujevac

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu