U Vladi Srbije nastavljaju se pregovori o "FIJATU" - iKragujevac


Vesti

Kako je bilo najavljeno, u Vladi Srbije su danas nastavljeni pregovori predstavnika poslovodstva Fijata, Štrajkačkog odbora i premijerke Ane Brnabić

Pregovorima prisustvuje i ministar privrede Goran Knežević.
Prva runda trojnih pregovora je održana juče, a prema prvim ocenama razgovori su bili konstruktivni.
Predstavnici kompanije FKA Kragujevac izazili su spremnost organizovanja posebne Komisije, u kojoj će učestovovati i predstavnik štrajkačkog odbora, a koja će imati za cilj da se izvrši analiza svih procesa rada u toj kompaniji radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka.

To je rečeno u saopštenju nakon sastanka u Vladi Srbije posle jučerašnjih razgovora.
Kako je rečeno bilo je reči o četiri zahteva koje je štrajkački odbor postavio pred rukovodstvo te kompanije, a pregovori će se nastaviti i u narednim danima, kada će se o svakoj tački posebno razgovarati.

Podseća se da se radi o analizi procesa i eventualnoj optimizaciji rada, obezbeđivanju noćnog prevoza za radnike koji ostaju prekovremeno, kao i mogućnostima za povećanje plate i isplate bonusa efikasnosti.
Predsednik Štrajkačkog odbora fabrike Fijat Zoran Marković je juče rekao da ne može da iznosi detalje, jer su razgovori u toku, ali je ocenio da su pregovori konstruktivni.

"Zbog pregovora nismo u mogućnosti da dajemo izjave. Pozvao sam neke kolege da ne dajemo izjave, pošto se razgovori sa kompanijom nastavljaju. Krenuli smo u pregovore na konstruktivan način, kako bismo našli rešenje za izlaz iz ove situacije", rekao je Marković novinarima.
"Sva pitanja biće rešena u pregovorima", podvukao je Marković.
Premijerka Ana Brnabić ranije je predložila, s obzirom da ima dosta tema o kojima mora da se razgovara, kontinuitet u razgovorima u toku narednih dana kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Ona je, na početku pregovora u Vladi Srbije, zahvalila radnicima na odluci da prekinu štrajk i nastave sa proizvodnjom, kao i rukovodstvu kompanije na otvorenoj komunikaciji u prethodnom periodu.
U ime Vlade Srbije učestvovali su, pored premijerke, ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Đorđević, u ime kompanije Fijat generalna direktorka Silvija Verneti, a u ime zaposlenih predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković.

Pregovorima je prethodio razgovor u Skupštini grada Kragujevca, vođen iza zatvorenih vrata, predsednice vlade i predstavnika štrajkača u "FCA Srbija" gde je proizvodnja obustavljena 27. juna.
Na tom sastanku dogovoreno je da u vladi počnu pregovori sa poslodavcem, a da se radnici vrate u pogon. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu