OBUSTAVLJEN ŠTRAJK! Sutra je u Fijatu radni dan - iKragujevac


Vesti

Premijerka Ana Brnabić večeras u kragujevačkoj gradskoj upravi razgovarala sa Štrajkačkim odborom zaposlenih u "FKA". Na sastanku dogovoreno da pregovori sa rukovodstvom fabrike počnu sutra u 12 časova u Vladi Srbije

Premijerka Ana Brnabić i predstavnici sindikata fabrike večeras su u Kragujevcu postigli dogovor - štrajk je prekinut, a pregovori počinju danas u podne u Vladi Srbije.

Montažne trake u "Fijatu" kreću sutra, posle više od dvadeset dana generalnog štrajka proizvodnih radnika.

- Danas je radni dan u "Fijatu" - rekla je premijerka Brnabić, nakon, kako je kazala, teških razgovora sa predstavnicima sindikata.

- Pregovori počinju u podne u Vladi Srbije. Ne mogu da garantujem kakav će biti ishod i šta će radnici dobiti, ali mogu da garantujem da ću sve vreme biti uz radnike i sa svojim timom učiniti sve da se ispuni što više zahteva radnika - naglasila je premijerka Brnabić.

Ona je istakla da je "Fijat" važan za Srbiju, važan za ekonomiju Srbije, kooperante i obećala da će ubuduće mnogo više pažnje posvetiti ovoj kompaniji. Zahvalila se i radnicima, odnosno predstavnicima sindikata.

- Hvala im na hrabrosti da donesu odluku koja u ovom trenutku nije nimalo laka. Radnici su pokazali svoju upornost, ali i ozbiljnost. Zahvaljujem se i "Fijatu" na strpljenju, sa poslovodstvom kompanije bila sam u stalnom kontaktu, oni su uvek bili spremni makar za razgovor sa mnom - zaključila je premijerka.

Predsednik fabričkog samostalnog sindikata Zoran Marković rekao je da je nakon teških razgovora doneta odluka u skladu sa zakonom. Pojasnio je da je Skupština sindikata donela odluku o prekidu štrajka i dodao da svi radnici možda neće biti zadovoljni tom odlukom, ali uveren je da većina hoće.

- Očekujem brze pregovore i nadam se da će naši zahtevi biti prihvaćeni - rekao je Marković.

 

OTKAZAN PROTEST

KRAGUJEVAC (Tanjug) - Predsednik Štrajkackog odbora Fijata Zoran Marković izjavio je da se otkazuje protest koji je bio zakazan za sutra i pozvao je sve radnike "Fijata" da tog dana dođu na svoja radna mesta.

On je rekao da su sindikat i štrajkački odbor, posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, fabrike "FKA Srbija" odlučili da prekinu štrajk i nastave razgovore sa predstavnicima kompanije i Vladom Srbije na najvišem nivou.

Za sutra zakazanog protesta ispred Skupštine Grada Kragujevca u 11 sati neće biti, naglasio je Marković na konferenciji za štampu, posle sastanka sa predsednicom Vlade Srbije.

Marković je istakao da odluka o prekidu štrajka nije poraz, kako će neki da to predstave.

Prema njegovim rečima, sada je bitno da se razgovaralo, "da je premijerka na našoj strani i da će i sutra i narednih dana da bude sa nama - na istoj smo strani".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu