ZAKAZAN JOŠ JEDAN PROTEST: Radnici FIjata pozivaju premijerku da dođe u Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) koji su u štrajku zatražili su od premijerke Srbije Ane Brnabić da hitno oformi pregovarački tim ili krizni štab za posredovanje između poslovadstva kompanije i Štajkačkog odbora.

Oni su na protestu ispred Skupštine grada pozvali premijerku da dođe u Kragujevac, sa ministrima, kako bi započeli pregovore sa štrajkačima, umesto da se poruke razmenjuju preko medija.

Na protestu je oko 300 radnika prve smene FCA, dok radnici druge smena štrajkuje na svojim radnim mestima.

Radnici su gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića pitali da li je dobio odgovor od predsednika Srbije Aleksandra Vučića na njihovo ranije pitanje da li poslovodstvo FCA poštuje Ustav i zakone Srbije.

Zahtev štrajkača je da gradska uprava sazove sednicu Gradskog veća sa Štrajkačkim odborom, kako bi se našlo rešenje za radnike fabrike automobila, čiji je većinski vlasnik italijanski Fijat, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković je rekao da ga je zabolela izjava premijerke da joj je on zabranio ulazak u fabriku, jer to nije tačno.

On je naveo da je već prvog dana štrajka, 27. juna, pozvao premijerku na pregovore, ali da nije bio sigiran da će je poslovodstvo fabrike pustiti da uđe u pogon.

Marković je odbacio tvrdnje Ane Brnabić da je u u štrajk u FCA umešana politika.

"Nema politike, nema prevare, nema manipulacija radnicima", rekao je Marković i ponovio spremnost radnika da pregovaraju o postavljenim zatevima o povećanju zarada i boljoj organizaciji posla.

Radnici FCA, po njegovim rečima, ne traže od Vlade Srbije da im poveća zarade, već od Fijata od čijeg rukovodstva očekuju da učestvuje u pregovorima, kako bi štrajk bio prekinut, pokrenuta proizvodnja i radnici primali plate.

Marković je zatražio da Fijat poštuje zakone Srbije i ukazao da je zarada zaposlenih u FCA od 36.000 "nedostajna".

"Tražimo da se zaustavi nehuman odnos poslodavca prema radnicima, urušavanje njihovog socijalnog statusa, kao i vladivnu prava", rekao je Marković.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić je rekao da je danas "dan ponosa jer su radnici odlučili da ne pristaju da budu jeftina rada snaga".

On je istakao da Fijat neće otići iz Srbije zbog štrajkača jer nigde neće dobiti tako povoljne uslove i jeftinu radnu snagu.

Naveo je da, na primer, Fijatovi radnici u Poljskoj imaju duplo veće zarade nego u Kragujevcu.

Nikolić: Pozvaćemo premijerku da dođe na sastanak
Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je predstavnicima Štrajkačkog odbora rekao, kako su oni saopštili učesnicima protesta, da će hitno biti sazvana sednica Gradskog veća o situaciji u FCA.

Nikolić je rekao da će gradska uprava pozvati premijerku za koju smatraju da ima ključnu ulogu, da dođe na taj sastanak i da počnu pregovori.

Za sutra je zakazan novi potest radnika FCA ispred Skupštine grada na kojem će simobolično biti postavljeni sto i stolica za pregovore.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu