KRITIČNO: Kragujevac će opet biti DOLINA GLADI ako se štrajk ne prekine - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić pozvao je Ministarstvo privrede da obezbedi štrajkačima u fabrici Fijat Krajsler automobila da pregovoraju sa poslodavcem, a nezadovoljne radnike da zamrznu štrajk i počnu da rade.

Nakon što mu je predsednik Štrajkačkog odbora uručio pismo za predsednika Srbije, Nikolić je izrazio uverenje da će Ministarstvo privrede već do kraja dana da razgovara sa štrajkačkim vođama i da može da bude postignut određeni dogovor.

"Pozivam na mudrost, i zaposlene i vođe sindikalnog protesta. Za štrajk uvek ima vremena. Štrajkom nešto može da se postigne, a nešto ne", rekao je Nikolić.

Gradonačelnik Kragujevca je naglasio i da je najvažnija stvar da se sedne za pregovarački sto.

On je izrazio zabrinutost zbog situacije u fabrici i posledica prekida rada, ne samo za fabriku i njene kooperante, već i za grad i druge delatnosti koje su vezane za Fijat.

"Ukoliko Fijat bude obustavio proizvodnju u Kragujevcu svi će biti u problemu. Ako se to bude dogodilo, ponovo ćemo biti dolina gladi", rekao je Nikolić.

On je naveo i da je grad u stalnom kontaktu sa Ministarstvom privrede i sindikatima u FCA.

"Nemamo ingerencije da se direktno uključimo u razgovore, voleli bismo da možemo da učestvujemo jer su u pitanju ne samo sudbine zaposlenih u Fijatu, nego i svih Kragujevčana", rekao je Nikolić.

Upitan da li mu je poznato zbog čega Vlada Srbije u četvrtak nije donela Zaključak za posredovanje u pregovorima štrajkača sa poslodavcem, Nikolić je rekao da nije ovlašćen da o tome govori.

Štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika u FCA počeo je 27. juna, sa zahtevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara. Oni, takođe, traže i da se obavi reorganizacija u cilju rasterećenja u procesu rada, isplate bonusi kao i naknada za prevoz van radnog vremena.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu