NESVAKIDAŠNJE: Sukob pravoslavnih sveštenika u Kragujevcu (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Pravoslavna Crkva je jedinstvena vaseljenska zajednica pomesnih pravoslavnih crkava (autokefalnih i autonomnih), koje se međusobno nalaze u punom dogmatskom, evharistijskom i kanonskom jedinstvu. 

Pravoslavna Crkva sebe smatra autentičnom hrišćanskom Crkvom, nastalom na Pedesetnicu, odnosno „jednom, svetom, sabornom i apostolskom Crkvom” iz Nikeo-Carigradskog Simvola Vere. Njegova Svetost Arhiepiskop Carigradski, Novorimski i Vaseljenski Patrijarh je „prvi među jednakim” prvojejrarsima pravoslavnih crkava i kao takav se smatra titularnim vrhovnim poglavarom vaseljenskog pravoslavnog hrišćanstva.

Ali da (ne)jedinstva ima između pravoslavnih crkava, pokazuje i sabor pravoslavnih crkvi na Kritu gde je Moskovska patrijaršija rekla da ne može prisustvovati sastanku, jer su druge pravoslavne crkve - Bugarska, Gruzijska crkva i Antiohijska patrijaršija, čije je sedište u Siriji, odbile da učestvuju.

Portparol Vartolomeja Džon Hrisavigis rekao je da nije u patrijarhovim rukama da proglasi odlaganje i da on nema ovlašćenje da poništi zajedničku odluku koju je donelo svih 14 crkvenih vođa u januaru.

"Vartolomej nije papa, ne može samo tek da donese odluku", rekao je on.

Pravoslavni crkveni lideri takav sastanak nisu održali od 787. godine, kada je bio poslednji od sedam Sabora koje priznaju i pravoslavci i katolici. "Veliki raskol" je rimokatolike i pravoslavce podelio 1054. godine zbog spora oko ovlašćenja Vatikana.

Da se (ne)jedinstvo pokazuje i u Kragujevcu, pokazuje nesvakidašnji slučaj sveštenika Milovana Đerasimovića, koji je sveštenik Bugarske Pravoslavne Crkve Mitropolije za Ameriku, Kanadu i Australiju, inače rođeni Kragujevčanin, a koji živeo je do 2008. godine u Rečanima-Ždraljica.

Otac Milovan Đerasimović je izjavio za iKragujevac, kako on tvrdi, da je doživeo klevete,uvrede i pretnje od strane svojih kolega. Otac Milovan je postao sveštenik 14. januara 2013. godine Na Svetog Vasilija Velikoga ili Pravoslavnu Novu Godinu u crkvi Svetog Kirila i Metodija Bugarske Patrijaršije na Menhetnu u Njujorku.

Dvojica kolega iz Srpske Pravoslavne Crkve su prenosili lažne glasine da sveštenik Milovan Đerasimović nije sveštenik, da je prevarant, da se lažno prestavlja. Takav vid klevete, po rečima Milovana Đerasimovića, je kod većeg broja Kragujevčana verujućih tako i običnih ljudi iz njegovog bivšeg okruženja izazvao određeni vid prezira, omalovažavanja, podsmevanja kako njega tako i njegove porodice.

Obzirom da je trpeo razne osude i klevete na svoj račun počev od 2013. godine Otac Milovan Đerasimović 29.03.2017. godine se obraća Policijskoj Upravi u Kragujevcu za pomoć. Predmet je od strane policijske uprave u Kragujevcu prosleđen i osnovnom javnom tužilaštvu na postupak. Postupak je u toku.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu