Kragujevac ćemo u ovom mandatu staviti na noge - iKragujevac


Vesti

U protekle dve i po godine uspeli smo da stabilizujemo gradske finansije – rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić na konferenciji za medije koja je organizovana povodom izveštaja Fiskalnog saveta Srbije o stanju u lokalnim javnim finansijama odnosno procene da se Kragujevac nalazi u najtežoj situaciji. Nikolić je to potkrepio podatkom da je ukupno zatečen javni dug u 2014. godini od 107 miliona evra, sveden na oko 65 miliona i dodao da će u ovom mandatu Kragujevac staviti na noge.

Danas sve svoje obaveze Kragujevac uredno izmiruje. Nikolić je podsetio da je na dan preuzimanja odgovornosti račun grada bio u blokadi zbog duga od 150 miliona dinara. Dug javnih gradskih preduzeća na dan 31. decembra 2014. godine iznosio je 3,3 milijarde, a danas je za 900 miliona dinara manji. To smo rešili subvencijama i preduzeća su sada likvidna.

Slična je situacija i u drugim sektorima. Danas se nazaposlenim porodiljama ne duguje ni dinar. Zaposlenima u prosveti se plaćaju troškovi prevoza i jubilarne nagrade, a izmireni su i asistenti u nastavi. Deblokirani su računi svih osnovnih i srednjih škola. Izmirili smo i potraživanja roditelja za nezakonito obračunatu cenu boravka dece u vrtićima.

Primedba da nema investicija jednostavno ne stoji. U prethodnom periodu zajedno sa državom renovirali smo 11 škola, dve fiskulturne sale, izgrađeno je i sanirano pet mostova. Svaki dinar viška utroši se na investicije koje nisu velike, ali su značajne za poboljšanje komunalne infrastrukture u gradu. U istom periodu rešen je i najveći komunalni problem odvoženja smeća, nabavkom novih kontejnera i kamiona u JKP “Čistoća“. Izmirene su i obaveze za javni prevoz putnika koje su iznosile 306 miliona dinara.

Najveći problem je, istakao je Nikolić, što smo morali da investiramo u prošlost kako bi zatvorili obaveze od 2007. godine zbog politike tadašnje vlasti nagomilavanja troškova i naduvavanja balona koji je eksplodirao 2014. godine. Reč je o dospelim obavezama na osnovu sudskih rešenja, prodaje imovine koja nije bila spremna za prodaju i sudskih presuda u korist kupaca ali i izvođača radova za kapitalne investicije kojima se ništa nije plaćalo. To nas je, zajedno sa kamatom, koštalo 1,5 milijardu dinara kredita u 2016. godini za njihovo izmirenje.

Kragujevac, tvrdi Nikolić, nije prezadužen i nama kredit omogućava da dišemo. Banke su nam dale 20 770 000 evra kredita zahvaljujući ozbiljnom desetogodišnjem programu priliva i odliva sredstava u gradsku kasu. Naša je procena da nam je toliko potrebno za izlazak iz krize. Nadamo se, međutim, da i ubuduće možemo da računamo na pomoć Vlade Republike Srbije i da će nam to skratiti opravak jer od toga zavisi razvoj grada. Uostalom da nije bilo podrške Vlade u prethodne tri godine, od blizu 600 miliona dinara, ne bi mogli da održimo ritam u funkcionisanju grada.

Govoreći o uštedama na svim nivoima Nikolić je podsetio da je samo za potrebe Gradske uprave 2013. godine za gorivo potrošeno 18 miliona dinara, a 2016. taj trošak je sveden na 4,5 miliona. Sistemom objedinjene javne nabavake uštedeli smo prošle godine 286 miliona dinara.

Žao mi što je Fiskalni savet čekao dve i po godine da izađe u javnost iako smo mi još 2014. godine, nakon smene vlasti upozoravali u kakvom su stanju gradske finansije. Da su se ranije bavili ovom temom u periodu vladavine prethodne garniture, možda su mogli da spreče da se ovo dogodi. Grad stoji iza izvestaja Fiskalnog saveta jer on jasno pokazuje kada je počeo da se pravi problem, kada je kulminirao i na koji je način sadašnja gradska vlast pokušavala da se izbori sa tim problemima, uz pomoć Vlade Republike Srbije. Problem je što takav izveštaj Fiskalnog saveta o jednom gradu izaziva zabrinutost za svakog potencijalnog investitora i otvara pitanje da li je Kragujevac pravo mesto za ulaganje. Inače, što se tiče mera Fiskalni savet je bio jasan - uvećati prihode, smanjiti rashode i ući u nove investicije.

Kad se podvuče crta, po svim osnovama ukupan javni dug je oko sedam miljardi dinara, od čega 4,5 čine dospele obaveze i krediti u korišćenju koji će dospeti na naplatu 2019. godine kao i ukupan dug svih preuzeća u iznosu oko 2,6 milijardi dinara. Kragujevac će, kaže Nikolić, nastaviti sa merama fiskalne konsolidacije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu