Jačanje mahanizma zaštite za LGBT osobe u Srbiji - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je juče, nakon Beograda i Niša, predstavljen izveštaj “Korak napred, nazad dva – Uloga policije u jačanju prevencije i mehanizma zaštite od zločina iz homofobije i transfobije u Srbiji“.

 Pored Dragoslave Barzut predsednice udruženja Da se zna, govorili su Miloš Kovačević aktivista udruženja i Zorica Mršević naučna savetnica Instituta za društvene nauke. Prezentaciji su prisustvovali Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Ivan Jeremić oficir za vezu Policijske uprave Kragujevac i Milan Petrović iz Udruženja romsko – srpskog prijateljstva Stablo koji je i koordinator Kragujevačke mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama.

Statistika pokazuje da je 72 posto LGBT populacije Srbije izloženo psihičkom nasilju i verbalnom uznemiravanju zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, dok je 26 posto pretrpelo i fizičko nasilje. Međutim, prema podacima MUP – a Srbije od 2012 do februara 2017. godine prijavljeno je ukupno 45 slučajeva zločina iz mržnje prema LGBT osobama, istakla je Dragoslava Barzut. To znači da postoji siva statistika i zbog toga se trudimo da svi akteri načine protokole i procedure koje će dovesti do kažnjavanja nasilnika, jer do danas nije doneta nijedna pravosnažna sudska presuda za delo počinjeno iz mržnje na osnovu seksulane orijentacije ili rodnog identiteta. Sa ciljem da se napadi na LGBT osobe procesuiraju, kao i da se osnaže i podstaknu da prijave takve slučajeve udruženje Da se zna je kreiralo onlajn platformu za sigurno i anonimno prijavljivanje nasilja i diskriminacije.

Potrebno je, pored ostalog, usvojiti akcioni plan za sprovođenje Strategije policije u zajednici, povećati transparentnost oficira za vezu i njihovih nadležnosti kako bi bili dostupniji LGBT osobama.

Strategije i akcioni planovi ne smeju ostati mrtvo slovo na papiru i grad Kragujevac kao odgovorna lokalna samouprava ima lokalnu mrežu za zaštitu LGBT osoba i prevenciju diskriminacije, naglasila je Gordana Damnjanović. To podrazumeva prevenciju diskriminacije u skoro svim oblastima – zdravstvu, socijali, obrazovanju, verskoj zajednici i političkim subjektima. Ovo je još jedna prilika da čujemo šta još moramo da uradimo i kako da kao društvo postignemo bolje rezultate u toj oblasti.

Inače, cilj istraživanja je mapiranje poteškoća i stvaranje prostora za dijalog radi uspostavljanja kooridinisanog sistema prevencije i zaštite LGBT osoba, počev od policije, preko tužilaštva i drugih institucija koje predstvaljaju važne karike u borbi protiv nasilja izazvanog homofobijom i transfobijom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu