Prijem za studente arheologije iz Velike Britanije - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu na letnjoj praksi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture je šest studenata arheologije Univerziteta u Kardifu, Velika Britanija. Letnja praksa, tokom koje su studenti sa arheolozima iz Zavoda obišli arheološke lokalitete Grivac, Gusavac, Borački krš i dolinu Gruže, traje od 11 - 27. juna i deo je pilot projekta između kragujevačkog Zavoda i Univerziteta u Pitsburgu. 

Tim povodom, u zgradi Gradske uprave za studente iz Ujedinjenog Kraljevstva i predstavnike Zavoda za zaštitu spomenika kulture, prijem su organizovali Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju.

Kragujevac i okolina je područje bogatog kulturno istorijskog nasleđa i svesni smo da je to jedan neobnovljiv i jedinstven resurs, jedinstvena zaoštavština i u planu je da ga prezentujemo mnogo više nego do sada. Obzirom na to da je ovo prva od međunarodnih saradnji koje ustanove kulture u Kragujevcu imaju u poslednjih nekoliko decenija, imamo volju i ambiciju da učestvujemo i podržimo takve projekte. Osim toga, institucije kulture mogu da podignu svoje kapacitete, razmene i nadograde znanje i iskustvo u saradnji sa stranim univerzitetima - rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Cilj pilot projekta koji je započet između Univerziteta u Pitsburgu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je da se obnovi saradnja započeta pre oko pola veka, 1968. godine iskopavanjem lokaliteta Divostin u kojem su učestvovale institucije iz Kragujevca i Univerzitet u Pitsburgu i da se proširi u međunarodni projekt u okviru kojeg bi bila i letnja praksa a koja bi uključivala studente arheologije iz čitavog sveta, objasnio je Miroslav Kočić, doktorant Univerziteta u Pitsburgu koji je došao sa studentima iz Kardifa.

U okviru saradnje Univerziteta u Pitsburgu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je otvaranje Centra za eksperimentalnu arheologiju, a prema rečima Bjeletića grad tu prepoznaje interese i spreman je da učestuje i podrži njegovu realizaciju, jer benefit je obostran i ne samo da će se lokaliteti zaštiti i nauka napredovati već će to biti svojevrsna prezentacija arheološkog i kulturnog nasleđa ovog kraja.

Ovakvi projekti su odlična šansa za intitucije kulture kakav je Zavod, kaže Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika, jer mogu da se predstave potencijali na međunarodnoj sceni i na tom polju razvija saradnja. Mislim da je ovo, ne samo prilika za sticanje novih saznanja i razmena iskustava, već i da Kragujevac predstavi svoje kulturne, naučne i društvene potencijale. Grad Kragujevac će podržavati napore Zavoda i ostalih institucija u nameri da, pored ostalog, grad poseti što više gostiju iz inostranstva - dodao je Aleksandar Štajn.

Prema rečima Kočića, studenti su imali priliku da posete neke od lokaliteta koji su jedinstveni u svetu a koji se nalaze u svakom udžbeniku arheologije, da vide kako se čuvaju i beleže. U okviru letnje prakse za studente iz Kardifa održavale su se i radionice u Zavodu koje se tiču rada na konzervaciji i dokumentaciji arheološkog materijala.

Zahvaljujući se lokalnoj samoupravi na podršci i studentima koji su uspešno obavili sve zadatke, zamenica direktora Zavoda i rukovodilac projekta, Marija Kaličanin je rekla da su lokaliteti u okolini Kragujevca prepoznati kao šire evropsko nasleđe a ne samo kao naše nacionalno. Ne samo u Evropi već i u Americi se o ovim lokalitetima govori i čita a cilj pilot projekta je da se nastavi, proširi i očekujem da se priključe i drugi strani univerziteti, rekla je Marija Kaličanin.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu