ŠTRAJK U FIJATU: Svi radnici izašli napolje (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Razlog za štrajk zaposlenih u fabrici Fijat krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu je nezadovoljstvo visinom plate i uslovima rada, rekao je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić.

"Radnici su pre svega nezadovoljni visinom zarade, jer rade za 38.000 dinara, na 40 stepeni u halama, a prinuđeni su da rade na mestu dvoje ili troje radnika kada su oni odsutni sa posla", rekao je on novinarima i dodao da radnici negoduju od februara, a sada je nezadovoljstvo kulminiralo.

Ristić je rekao da očekuje da danas počnu pregovori sa poslodavcem.

"Uveren sam da neće biti povratka na staro i rada za 38.000 dinara, u tom obimu i tim uslovima. Očekujemo da će se nešto promeniti i da ćemo pokazati stranim investitorima da Srbija nije zemlja gde mogu da radnike plaćaju tako malo", rekao je on.

On je rekao da sindikalisti prate pažljivo situaciju i u fabrikama Fijatovih kooperanata gde se mogu očekivati pregovori sa poslodavcima, ali ako ne daju rezultate, kako je rekao, sigurno će biti protesta.

Samostalni sindikat u fabrici "Fijat-Krajsler automobili Srbija" (FCA) za danas u 12.30 je najavio drugi jednočasovni štrajk upozorenja ispred upravne zgrade u krugu fabrike Fijata, a prethodni je bio u petak.

Odluka o štrajku je doneta na sednici Skupšine Samostalnog sindikata FCA 19. juna zbog nezadovoljstva radnika uslovima i pregovorima s rukovodstvom FCA.

 

Među četiri zahteva u odluci o štrajku je povećanje osnovne plate na 45.000 dinara.

Zahteva se i novi način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika da zamene odsutne, da bi se rasteretili radnici koji tokom tuđih bolovanja i odsustava obavljaju i po nekoliko poslova.

Radnici zahtevaju i naknadu dodatnih troškova koje imaju zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena, u vreme kada nema javnog prevoza, odnosno pre 05.00 časova ili posle 22.00 časa.

Među zahtevima je isplata i uvećanje bonusa za 2017. i 2018. godinu.

Sindikat je najavio da će štrajk početi 27. juna u šest ujutro, i trajaće do ispunjenja zahteva ili postizanja sporazuma sa rukovodstvom FCA.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu