Uzrok tragedije u TRZ "Medna" NEPOZNAT - iKragujevac


Vesti

Od 28. februara, kad su razornoj eksploziji u Tehničko remontnom zavodu "Medna" u Kragujevcu, uzrokovanoj prethodnim požarom u pogonu za delaboraciju municije, poginula četvorica radnika tog zavoda, prošlo je blizu četiri meseca, a javnost još uvek nije obaveštena o uzrocima i eventualnoj odgovornosti za taj tragični akcident.

U eksploziji je pričinjena i velika materijalna šteta, o čijim se razmerama takođe i dalje ništa ne zna.

U Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu našem listu je, minule sedmice, ovim povodom rečeno da se još uvek čekaju nalazi i mišljenja veštaka iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP Srbije, kojem je odmah nakon eksplozije u "Medni", povereno veštačenje, odnosno prikupljanje dokaza o uzrocima i okolnostima tog tragičnog događaja. Iz tog centra, međutim, nadležnom tužilaštvu do sada nisu dostavljeni nikakvi nalazi, usled čega nema ni zvaničnih informacija o uzroku požara i eventualnoj odgovornosti za nju.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu Vesna Đorđević pojašnjava da na osnovu nalaza veštaka, tužilac može da donese odluku o tome da li ima krivice i osnova za podnošenje krivične prijave ili ne.

- Tužilac može da, posle dobijanja nalaza veštaka, a pre donošenja odluke, naloži izvođenje dodatnih dokaznih radnji u vezi požara i eksplozije u Tehničko remontnom zavodu, rekla je Đorđević.

Uzroke požara i eksplozije u Tehničko remontnom zavodu "Medna" utvrđivala su i Vojna policija, te odgovarajuća komisija Ministarstva odbrane, koja je formirana prema nalogu ministra odbrane Zorana Đorđevića, i Inspektorat odbrane koji je bio zadužen za inspekcijski nadzor TRZ-a. Komisija Ministarstva odbrane i Inspektorat odbrane su svoje izveštaje ministru Đorđeviću predstavili još 7. marta, dok je Vojna policija uviđaj na mestu eksplozije okončala četiri dana docnije, odnosno 11. marta. Nalazi komisije i Inspektorata odbrane nisu saopšteni javnosti, pošto je ministar Đorđević rekao da o tome ne može da govori bez saglasnosti nadležnog tužilaštva.

Rezultati uviđaja Vojne policije su, prema ranijim informacijama iz Višeg tužilaštva u Kragujevcu, trebalo da budu dostavljeni Nacionalnom kriminalističko - tehničkom centru MUP Srbije. U "Mednu" su, neposredno nakon eksplozije, bili došli i američki eksperti, ali su odmah i otišli, pošto su, prema navodima nadležnih u Ministarstvu odbrane, konstatovali da "nema potrebe da učestvuju, jer je sve urađeno na najbolji način". Ako je tako, onda nije do kraja jasno zašto javnost, gotovo četiri meseca docnije, još nije obaveštena šta je to urađeno na "najbolji način", već se po ovdašnjim kuloarima i dalje spekuliše sa pretpostavkom da je za februarsku tragediju u Tehničko remontnom zavodu "odgovoran ljudski faktor".

Stradali
U eksploziji u TRZ "Medna" poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i pirotehničari Dejan Kovačević i Željko Nikolić. Tokom gašenja požara, povređeno je 30 pripadnika MUP I Vojske Srbije.

Rekonstrukcija
Prva tehnološka linija, odnosno linija za generalni remont ubojnih sredstava u pogonu za delaboraciju municije TRZ-a sa radom je počela još 20. marta. Rekonstrukcija porušenog pogona, zavisiće od raspoloživih finansija, a Srbija očekuje pomoć partnerskih zemalja, kao i OEBS, UNDP i NATO poverilačkog fonda.

Izvor: Danas

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu