Završen sedmi „Arsenal fest“ - iKragujevac


Vesti

Sedmi „Arsenal fest“ završen je rano jutros, nakon uzbudljive večeri tokom koje su nastupali Velšani Skindred, australijska senzacija Dub FX, te KKN & Kojot, Rambo Amadeus, Damir Urban, Goblini, Škrtice, Kralj Čačka i brojni drugi pred oko 10.000 posetilaca. Tokom tri dana Festivala, zvezde „Arsenala“ privukle su ukupno 30.000 posetilaca.

Udarne zvezde prve večeri na Main Stage-u bili su Amerikanci Anthrax, jedan od članova čuvene „velike četvorke“ slavnih svetskih treš metal bendova. Džoj Beladona i ekipa su se svojski potrudili da publika na najlepši način upamti prvi dolazak u Srbiju za 35 godina, koliko postoje. Žestoko gitarsko veče nastavljeno je uz Kerber. Gale i ekipa su „pržili“ duže nego što je protokol nalagao, pa je svirka trajala puna dva sata. „Mezimac“, „Igraj sad“, „Čovek od meda“, „Nebo je malo za sve“ i drugi hitovi „oduvali“ su brojne obožavaoce. Spektakularni nastup pred krcatim Mainom završen je uz „Mama-tata“. Veče na centralnoj bini završeno je uz uvek sjajne Orthodox Celtse, a svemu je prethodio sjajan uvod kragujevačkog hard rok sastava Epilog koji je, pored aduta sa svog prvenca, podsetio i na hitove Osvajača, kao što je uvodna „Zla noć“, „Duša kad izneveri“…

Udarni nastup na punom Gardenu pripao je britanskim pankerima „Buzzcocks“, koji su propisno napunili baštu. Članovi benda osnovanog još pre više od četiri decenije jesu dobili poneku boru, sedu vlas i koji kilogram viška, ali energetski ne posustaju. Slovenački Elvis Jackson predstavili su se sa mešavinom metala, hard core punka i ska zvuka, a ni opaki heavy instrumentali Fitnesa, nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Veče u bašti otvorili su domaći treš metalci Alitor, a gitarsku grmljavinu u bašti nastavio je na impresivan način kragujevački metal bend Forever Storm. Najekstremniji zvuk prve večeri prezentovao je Dead Joker, a noć u bašti završena je uz Ritam nereda, koji su po običaju prolili „krv, suze i znoj“, poručujući jasno na početku „Ne“.

Rekordan broj posetilaca, oko 12.000, zabeležen je drugog dana, u petak, kada su nastupali američki Thievery Corporation, Darko Rundek, Ana Popović, „Repetitor“, „Brkovi“, Pero Defformero, „Zvoncekova bilježnica“, „Bjesovi“ i brojni drugi.

Veliku bazu fanova okupio je na početku „Repetitor“, koji je energičnom svirkom podigao atmosferu do usijanja. Frontmen i gitarista Boris Vlastelica je u jednom momentu skočio u publiku, i na opšte oduševljenje prisutnih svirao dok su ga fanovi nosili na rukama.

Posetioci su zatim s oduševljenjem upijali svaki ton gitaristkinje Ane Popović, koja je pokazala vrhunsko umeće sviranja bluza, uz primesu hard roka, pa i hevi metal zvuka. Mnoge žanrove je izmešala, ubacujući gitarske segmente velikih hitova, od kojih je najupečatljiviji bio „Back in Black“ od AC/DC.

Jaka kiša koja je pratila svirku Thievery Corporation, nije omela publiku pred krcatim Main-om da ostane i isprati do kraja nastup vrsnog američkog benda, a zatim je Darko Rundek imao čast da zatvori glavnu scenu brojnim hitovima iz solo karijere, kao što su: „More“, „Ay Carmela“, „Ruke“, „Apokalypso“… Čast Haustora uspešno je odbranio „Šejn“.

Na Garden Stage-u pank folkeri Brkovi su početku predstavili najsvežije singlove „Boli me” i „Sudbina”, a kiša nije smetala fanovima da ekspresno naprave uobičajeno ludilo pred binom. „Živela Srbija“, u svom stilu uzvikivao je pevač Brkova Shamso. Bendu se kao gost pridružio njihov prijatelj Biške, pevač folk metalaca Pero Defformera, da bi ubrzo, kad su Novosađani bili na bini, Shamso uzvratio gostovanje. Biške, Friš i ekipa su se nepogrešivo nadovezali na Brkove, ponudivši dobro poznato – „Silvana“, „Gotičarka“, „Ekstra“, „Došli smo do kraja puta“… Idealno da Garden ostane pun i u sitnim satima, kad su sve finiširali Bjesovi. Nikšićki Punkreas iskoristio je dobro svojih 20 minuta još po dnevnoj svetlosti. Melodičniji Crveni karton pokrenuo je okupljene da naprave šutku, a usledo je moćan nastup stoner/grunge atrakcija Larska (dva basa i bubanj). Kultna Zvoncekova bilježnica u svoj nastup uvrstila je efektnu pank verziju Azrine „Užas je moja furka”, da bi set završile „Aluvijalne ravni”.

Publika je, završne večeri, u velikom broju za kratko vreme ispunila ogroman deo ispred Maina kad su na sceni bili Skindred, velšani koji na teškometalnu osnovu „lepe“ hip-hop, rege i druge žanrove. Počeli su sa „Under Attack“, a nisu izostale ni „Pressure“, „Rat Race“, „Kill the Power“, najveći hit „Nobody“… Usledila je australijska senzacija Dub FX. Glas, FX pedala i loop mašina – to je bilo dovoljno da publika sat i po bez daha prati nastup bivšeg uličnog svirača. Kad je žanrovski miks skretao ka drum’n’bassu, reakcija u prvim redovima bila je najžešća. Main je treće večeri otvorila supergrupa Škrtice predvođena Canetom koji, za razliku od Partibejkersa, u ovoj varijanti sasvim izostavlja komunikaciju sa publikom između pesama. U sitne sate, veliku scenu su zatvorili KKN pojačani Kojotom, čiji izlazak na binu je izazvao posebno oduševljenje.

Damir Urban i Rambo Amadeus bili su, sudeći po reakciji oduševljene publike, glavne zvezde treće večeri Gardena. Sastav Urban & 4 odlučio je da na svom prvom nastupu u Kragujevcu odsvira svoje najveće hitove: „Ruke“, „Kundera“, „Nebo“, „Odlučio sam da te volim“… Legendarnu „Budi moja voda“ Urban je morao prepustiti na pevanje krcatom i oduševljenom Gardenu. Bluz i džez u kombinaciji sa nekim od najvećih hitova Ramba Amadeusa zadržali su pun Garden čak i u kasne jutarnje sate. Velika poseta bila je i na Goblinima koji su sa maltene prvim zracima sunca zatvorili ovogodišnji program u Bašti. Kralj Čačka je poslednje večeri slobodno mogao da se proglasi i kraljem Kragujevca jer je takođe dobio aplauze i ovacije, naročito za svoj hit „Deda Mraz je švorc“. Treće veče u Gardenu otvorili su Špajz, a odličnu svirku odmah iza njih prikazali su i Raskid 13. Bolesna štenad su na binu izašli maskirani u opasne pse, ali su „zbog vrućine“ maske pale već posle prve numere. Electro Vampires iz Soluna nastupili su prvi put u Srbiji, a publika je sa oduševljenjem prihvatila sve njihove pesme, a naročito obradu čuvene „LA woman“.

Fenomenalan provod bio je kao i svih prethodnih večeri i na Explosiv DJ stageu, dok su neafirmisani bendovi na Demolation sceni predstavljali svoje najbolje numere.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu