Upozorenje svim budućim vozačima! - iKragujevac


Vesti

Kandidati za polaganje vozačkog ispita moraju da rešavaju testove koji su prepuni bizarnih, glupih i potpuno nepotrebnih pitanja.

Veliki broj ovih tzadataka nema apsolutno nikakvu praktičnu primenu, a na neka je gotovo nemoguće dati odgvor jer izgledaju kao da su sa takmičenja iz fizike, a ne testova za vožnju. Primera radi, da bi položili testove, kandidati moraju da znaju koliki ugao zaklapa tablica sa automobilom, kako iugledaju brave proizvedene posle1987, ali i šta je "zbor najvećih dozvoljenih masa vozila koja čine skup, umanjen za vertikalno opterećenje", što god to značilo...

Stručnjaci kažu da su ovakva pitanja koncipirana kao da im je cilj da namerno obore kandidate na ispitu. Profesor na saobraćajnom fakultetu kaže da takva pitanja i dvosmisleni zadaci samo zbunjuju one koji ih rešavaju.

- Takvo je na primer pitanje vezano za brave na vratima vozila. Niko od kupaca ne može da utiče na to kakve će brave biti ugrađene u automobil i iz koje godine će biti. To određuje proizvođač. Samim tim vlasnik vozila nije odgovoran ukoliko je u njegov automobil ugrađena jednostepena umesto dvostepene brave. I zato taj zadatak nema aspolutno nikakvu svrhu.

Direktor srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović bio je šokiran kada je čuo pitanja i pozvao je sve nadležne da se pod hitno naprave kompletno novi zadaci.

- Da li ste sigurni da su to zadaci za polaganje B kategorije? Ovo treba da odgvaraju deca od 18 godina? U tom slučaju stvar je baš ozbiljna i neophodno je da se pod hitno formira stručna grupa koja će napraviti kompletno nova pitanja. Nikada nisam čuo da je neko poginuo jer nije znao da li mu je brava na kolima jednostepena ili dvostepena, objašnjava Okanović.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu