ODLIČAN PROVOD NA ARSENALU: Bend Thievery Corporation zapalio Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Sastav “Thievery Corporation” ponovo je posetio Srbiju, ovoga puta kao gosti “Arsenal festa” u Kragujevcu, gde su sinoć nastupili u okviru druge večeri festivala, a publici ni kiša nije smetala da đuska uz jedinstven miks roka, hip-hopa, indijskog trip-hopa, bosa nove, daba, regea, asid džeza.

“Bili smo ovde više puta, u Beogradu smo svirali na Kalemgdanu, pa na Exit festivalu. Sviđa mi se ovde”, kaže osnivač benda “Thievery Corporation” Rob Garza.

Od 1996. godine objavili su osam studijskih albuma, okupljajući širok spektar saradnika, umetnike različitih kulturnih, društvenih i političkih biografija, pevajući na engleskom, španskom, francuskom, italijanskom, persijskom, portugalskom, rumunskom i hindu, što svedoči o različitim muzičkim uticajima koji se očitavaju u njihovom zvuku.

Osnivače Roba Garzu i Erika Hiltona povezala je zajednička ljubav prema klupskom životu, ali i ploče sa dabom, bosa novom i džezom.

“Kada smo počinjali, imali smo mnogo starih ploča, neke su bile sa džezom, neke sa muzikom Jamajke, Brazila i krenuli smo da spajamo različite zvuke, da eksperimentišemo. Želeli smo da vidimo kako hip-hop ide sa brazilskom muzikom ili indijska gitara sa rokom”, objasnio je Garza Tanjugu.

“Samo smo krenuli da vidimo šta će se desiti i naš današnji zvuk je rezultat toga”, dodao je on.

Grad Vašington, iz koga dolaze, mesto je, kako kaže, susreta različitih kultura i uticaja.

“Ima mnogo ambasada, ljudi iz različitih zemalja, restorana najraznovrsnijih nacionalih kuhinja, u barovima se čuju najrazličitiji zvuci, tu su različite kulture, ukusi... Mi bismo išli od bara do bara i pozivali pevača iz Kolumbije ili Argentine da nam se pridruži u studiju i snimi pesmu. Sve je tako počelo”, rekao je Garza uoči nastupa na “Arsenal festu”.

Nakon kompilacije “Sounds from the Verve Hi-Fi” sa džezom, bosa novom i latin džezom, albuma “The Rićest Man in Babylon”, nešto mračnijeg “The Cosmic Game”, zatim “Culture of Fear”, “Saudade”…, u januaru objavili su novi album “The Temple of I&I”, koji su snimali na Jamajci.

“Erik je bio sa svojom verenicom na Jamajci, pozvao me je i rekao: Odseli smo u mestu koje je mnogo lepo, imaju i studio za snimanje. Šta misliš da dođeš na Jamajku i snimimo album? Dopala mi se ideja, proveli smo tamo dve sedmice, smanjili smo ritam sekciju i čuje se uticaj jamajske muzike, ali smo se malo vratili i prvim albumima i elektronskom zvuku”, rekao je Garza.

“Thievery Corporation” su poznati i po tome što se ne libe da javno istupe sa stavovima o različitim društveno-političkim temama - od rata do “eskploatišućih trgovinskih sporazuma”, zastupajući ljudska prava i programe za rešavanje problema gladi u svetu.

Garza smatra da ne postoji izgovor da se javno ne izrazi stav o svemu što se dešava u svetu, od rata i agresije do ekonomske krize i da je teško zatvoriti oči pred svetom koji “gori oko nas”. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu