Održan 48. Reli ratnih vojnih invalida - iKragujevac


Vesti

Na poligonu Turističko Ugostiteljske škole “Toza Dragović“ u Kragujevcu danas je održan Reli vojnih invalida Srbije, 48. po redu. Reli ispit spremnosti deo je projekta “48. Reli ratnih vojnih invalida Beograd-Kragujevac-Beograd 2017“, koji u našem gradu organizuje Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida grada Kragujevca, uz finansijsku podršku Doma ratnih vojnih invalida iz Beograda i lokalne samouprave grada Kragujevca.

Grad je prepoznao značaj ove manifestacije, pre svega zbog socijalne inkluzije i unapređenja kvaliteta života ratnih vojnih invalida, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ovo je takođe i jedan od načina da se javnost upozna sa njihovim sposobnostima, ali i apel na bezbednost u saobraćaju, jer bez obzira da li voze automobile sa prilagođenim komandama, oni jako dobro upravljaju u saobraćaju i nema podataka o broju prekršaja i saobraćajnih nesreća u kojima su oni učestvovali. Na poligonu spretnosti oni predstavljaju sebe, svoje organizacije i svoje umeće u vožnji, a sa druge strane reli je i prilika da se druže, razmene iskustva i ukažu na potrebe koje imaju, ističe dr Damnjanović.

Na ovogodišnjem reliju u Kragujevcu, učestvuju ratni vojni invalidi iz Beograda, Smedereva, Kovina, Petrovca na Mlavi, Ivanjice, Priboja, Grocke i drugih gradova, a sa svojih deset oldtajmera priključili su im se i članovi udruženja “LJubitelji fića“.

Veoma smo zahvalni lokalnoj samoupravi što je prepoznala značaj ove naše sportsko rekreativne manifestacije i što nam već treći put finansijski pomaže da je organizujemo u našem gradu. Ovo nije trka, ovo je ispit spretnosti vojnih invalida sa određenim bolestima ili oštećenjima ekstremiteta na poligonu i predstavlja sposobnost da deo svojih obaveza mogu da završavaju i samostalno, kaže Saša Trbusić, predsednik Udruženja RMVI u Kragujevcu.

Najbolji na ispitu spretnosti je takmičar koji u najkraćem vremenskom roku prođe postavljene zadatke a to su: parkiranje, zaobilaženje čunjeva i vožnja u rikverc.

Po završetku reli takmičenja učesnicima se dodeljuju diplome, priznanja i zahvalnice, a svoje sposobnosti vojni invalidi Srbije moći će da prikažu na sledećem nadmetanju koje će biti organizovano u Beogradu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu