U Crnu Goru obavezno sa pasošem? Evo šta je istina - iKragujevac


Vesti

Vest  da će građanima Srbije ubuduće biti potreban pasoš, a ne samo lična karta, da bi ušli u Crnu Goru, iznenadila je sve one koji planiraju putovanje u tu zemlju. Evo šta je zapravo istina.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kao ni Uprava pogranične policiije Srbije nisu dobili nikakvo obaveštanje od kolega iz Crne Gore po kome se menja bilo šta u dosadašnjem načinu ulaska naših građana u ovu susednu zemlju.

- Način ulaska građana Srbije u Crni Goru regulisan je ranije potpisanim sporazumom. Po tom sporazumu, naši građani u Crnu Goru mogu da uđu samo sa ličnom kartom. Pasoš nije obavezan, i ta praksa je važeća - kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

I u Upravi policije Crne Gore, prenose "Vijesti", kažu da se ništa nije promenilo u režimu ulaska građana Srbije u Crnu Goru.

- I dalje je na snazi dosadašnji režim po kojem su državljani Srbije mogu da prelaze crnogorsku granicu samo sa ličnom kartom. Takođe, isti je režim za decu koja putuju samo sa jednim roditeljem ili bez roditelja - moraju imati odgovarajući dokument sa fotografijom i pismenu saglasnost ako ne putuju sa oba roditelja - rekli su u Upravi policije CG.

Vraćeni naši građani?

Pitanje načina ulaska naših građana u Crnu Goru izazvalo je interesovanje domaće javnosti nakon što se danas na pojedinim sajtovima pojavila informacija da će našim građanima od 1. jula za ulazak u Crnu Goru biti potreban pasoš. Navodno, ova odluka je deo Zakona o ulasku Crne Gore u NATO.

Informacija se pojavila nakon što je navodno nekoliko vozača autobusa iz Srbije izjavilo da je sa crnogorske granice vraćeno nekoliko naših državljana, koji su put Crne Gore krenuli sa maloletnom decom, a koja nisu imala pasoš.

Šta je potrebno odraslima, a šta deci

Prema zvaničnim podacima MUP Srbije, našim državljanima je za ulazak u Crnu Goru neophodna važeća lična karta ili pasoš Republike Srbije, odnosno Republike Crne Gore.

Lična karta ili pasoš neophodni su za punoletne državljane Srbije. Za maloletna lica, odnosno decu, ako putuju sa roditeljima, potrebno je da poseduju dokument koji će ukazivati na njihov identitet. Za decu školskog uzrasta potreban je važeći dokument sa fotografijom (đačka knjižica, pasoš, lična karta...).

Za mlađa maloletna lica (deca predškolskog uzrasta), kada putuju sa roditeljima, potreban je dokument kojim se može potvrditi identitet deteta (putna isprava, izvod iz matične knjige rođenih, zdravstvena knjižica...), kažu u MUP-u.

Ukoliko maloletna lica putuju bez pratnje roditelja (staratelja), u MUP-u preporučuju da dete krene sa identifikacionim dokumentom (putnom ispravom, izvodom iz matične knjige rođenih, zdravstvenom knjižicom...), kao i sa pisanom saglasnošću oba roditelja.

Kako se navodi na sajtu MUP-a, prelaženje državne granice sa Crnom Gorom još nije uređeno propisima koji bi striktno ukazivali na neophodnu putnu dokumentaciju.

Dosadašnja praksa, kako navodi MUP, primenjivaće se do donošenja propisa koji će regulisati pitanje uzajamnog putovanja državljana Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu