NOVI ZAKON: Zbog ovakvog ponašanja možete otići u ZATVOR! - iKragujevac


Vesti

Novi zakon od juna stupa na snagu.

Ukoliko ženama udeljujete komplimente protiv njihove volje, ili im se napadno udvarate, rizikujete zatvorsku kaznu, jer tako propisuju dva nova krivična dela: proganjanje i polno uzmeniravanje, koji od 1. juna stpaju na snagu.

Polno uznemiravanje (član 182a) predstavlja svako dobacivanje, "slobodnije" ponašanje, pa čak i laskanje ukoliko je protiv volje žene, a za to delo propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci.

Proganjanje (član 138a Krivičnog zakonika) podrazumeva slanje poruka, zivkanje telefonom, praćenje ili sačekivanje ispred kuće ženske osobe, a onaj ko to radi rizikuje tri godine robije.

Stručnjaci smtaraju da su ova krivična dela uvedena zbog zaštite žena, ali da ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i manipulacije.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da će ova krivična dela biti primenjivana samo ako "ugoržane strana" stavi do znanja da joj takav način komunikacije ne prija.

- Kada god postoji normalan i željen osnos između dve osobe, to je nešto što je dozvoljeno. Ukoliko jednoj strani u toj društvenoj interakciji to ne prija, gde je to jasno stavljeno do znanja, mi onda možemo da govorimo o granicama koje su pređene i o eventualnom postojanju krivičnog dela. Takođe, nedolično ponašanje, napadno udvaranje ili slanje poruka, biće smatrano za krivično delo isključivo ukoliko druga strana ne prihvati takav način ophođenja. Prema predlogu nacrta, maksimalna kazna za proganjanje biće do tri godine zatvora - kaže Ilić za Informer.

Prema njegovim rečima, ključna stvar kod ovih krivičnih dela biće nepristajanje "žrtve" da trpi nečije ponašanje.

"Pogrešno je tumačenje da devojci na javnom mestu nećete moći da kažete da je lepa. Ipak, ukoliko ona jasno stavi do znanja da je ta vrsta komplimenta uznemirava i da joj ne prija, a vi nastavite, onda tu već imamo osnove za krivično delo", kaže Ilić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu