OVO SAMO ŠUMADIJA IMA: Traje 117 godina i delo je kralja Petra 1 Karađorđevića! - iKragujevac


Vesti

 Dolaskom na presto 1903. godine, kralj Petar I Karađorđević čini da mali grad Topola, koji ga vezuje za pretke, dobija značaj u tadašnjoj Srbiji!

U varoši Topola kod Kragujevca, na Oplencu, i danas postoji i “radi” rezervoar pijaće vode star 116 godina, koji je napravio još kralj Petar I Karađorđević. Reč je o jednom od najstarijih, ako ne i najstarijem rezervoaru pitke vode u Srbiji.

Poslednjih godina počeo je da gubi vodu, pa je opština nedavno krenula u rekonstrukciju da bi ga očuvala.

Rezervoar je kapaciteta 350 metara kubnih i do 2006. godine bio je najveći na Oplencu, objašnjava Dragan Jovanović, predsednik skupštine opštine Topola.

– Ono što je vezano za ovaj rezervoar, što ga čini oldtajmerom među ovakvim objektima, je to što ga je napravio i osmislio kralj Petar I Karađorđević 1911. godine.

- Verovali ili ne, radi evo 117 godina. On je veoma bitan za dnevna izravnanja vode, pritiske i sve ostalo.

– Počeo je naglo u poslednjih par godina da gubi vodu. Plašili smo se da ne ugrozi temelje Crkve Svetog Đorđa na Oplencu i krenuli u generalnu rekonstrukciju. Radovi će do leta i početka sezone najveće potrošnje vode biti završeni – kaže Jovanović.
Dolaskom na presto 1903. godine, kralj Petar I Karađorđević čini da mali grad Topola, koji ga vezuje za pretke, dobija značaj u tadašnjoj Srbiji.

U varoš se ulažu značajna sredstva za izgradnju novih objekata i osavremenjavanje infrastrukture.

Na brdu Oplenac, na čijim je padinama Topola, grade se novi objekti u zadužbini koja danas nosi naziv po imenu kralja Petra.

Zadužbinu čine Crkva Svetog Đorđa, Petrova kuća, Vinogradareva kuća, vile i zadužbinski dom (hotel “Oplenac”), Kraljev podrum i vinogradi. Zahvaljujući podizanju oplenačke zadužbine, Topola je jedno od prvih naselja u unutrašnjosti koje je dobilo elekričnu centralu i gradski vodovod.

Naročito je za gradnju Oplenca bila od važnosti voda, koja se na ovom strmom brdu sa krečnjačkom podlogom teško nalazi i zadržava. Zato je odlučeno da se u severnom podnožju grada, na izvoru Vrelo, iz koga je tekla jaka i dobra voda, načini mašinsko postrojenje za crpljenje vode.

Već u junu 1910. godine završeni su gornji rezervoari i zgrada za mašine, a vodovod je proradio te iste godine. Vodovodna mreža se i dalje širila i pravile su se nove česme na Oplencu. Sam kralj Petar I je često dolazio u crpnu stanicu i posmatrao postrojenje. Tada su u zgradi bile mala parna lokomotiva i pumpna klipnjača.

Izvor: Telegraf.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu