Još jedna humanitarna pomoć iz Škotske - iKragujevac


Vesti

U magacinu “Merkur“ u Industrijskoj zoni, u prisustvu predstavnika donatora Bojane Harison, načelnika Šumadijskog upravnog okruga Biljane Ilić – Stošić, predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića i pomoćnika gradonačelnika za održivi razvoj grada i saradnju sa udruženjima Jasmine Predojević – Simović, isporučena je humanitarna pomoć ukupne težine 23 tone.

 Reč je o humanitarnoj pomoći koja u naš grad stiže drugi put i to zahvaljujući angažovanju Rosa Galbrajta jednog od direktora humanitarne organizacije “Glazgov - Brižni grad“.

Humanitarna pomoć iz Glazgova drugi put je stigla u Kragujevac a to znači samo jedno, da smo opravdali poverenje ovih humanih ljudi. Gradove Kragujevac i Glazgov spaja ime i delo dr Elizabet Ros koja je pomagala i lečila bolesnike u Prvom svetskom ratu. Prijateljska pomoć i danas dolazi iz iste zemlje za najugroženije kragujevačke porodice a deo pomoći će biti podeljen srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji - rekla je načelnik Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić.

Zahvaljujući se u ime grada Kragujevca na značajnoj pomoći koja je danas dopremljena iz Škotske za najugroženije građane, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada je istakao da je to jedna u nizu potvrda prijateljstva koje postoji između srpskog i škotskog naroda a koje je započeto velikim i humanim činom doktorke Ros. Građani Glazgova, rodnog grada heroine doktorke Ros i danas neguju i gaje prijateljske odnose. Ova i akcije koje su joj prethodile najbolja su potvrda prijateljstva koje postoji između dva evropska naroda. To obavezuje našu i naredne generacije da nastave da neguju takav odnos – rekao je predsednik Skupštine grada.

Predstavnica donatora, Bojana Harison govoreći o radu humanitarne organizacije Glazgov – Brižni grad koja od 2001. godine pomaže srpskom narodu na Kosovu i Metohiji obnavljajući spaljene i porušene domove zdravlja, škole i kuće, kaže da je Rosa Galbrajta naročito zainteresovala priča o humanistkinji, njegovoj sugrađanki dr Elizabet Ros na koju i danas, posle čitavog veka, grad Kragujevac svake godine u znak zahvalnosti neguje sećanje.

Inače, prva humanitarna pomoć škotske organizacije “Glazgov – Brižni grad“ stigla je u decembru 2015. godine, takođe zahvaljujući uticajnim kontaktima Rosa Galbrajta. Pomoć od 16 tona organskog sapuna i sedam tona garderobe za sve uzraste biće raspoređena u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Gradskom organizacijom Crvenog krsta socijalno najugroženijim kragujevačkim porodicama, ali i srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu