IZMENE U ŠKOLSTVU: Od septembra nova pravila u školama! - iKragujevac


Vesti

Nacionalni prosvetni savet usvojio je danas programe za matematiku, srpski jezik, geogfafiju, istoriju, likovno, građansko vaspitanje, dva strana jezika, ali će ti programi početi da se primenjuju u školama, u školskoj 2018/19 godini.

Nastava iz tri predmeta – informatike i računarstva, tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, od naredne školske godine odvijaće se po novim programima, dok će se ostali predmeti po novim programima izučavati od školske 2018/2019. godine.

Nacionalni prosvetni savet usvojio je danas programe za matematiku, srpski jezik, geografiju, istoriju, likovno, građansko vaspitanje, dva strana jezika, ali će ti programi početi da se primenjuju u školama, u školskoj 2018/19 godini.

NPS nije usvojio program za 5. razred iz biologije, ali ga nije ni odbio, već se o njemu nisu izjašnjavali, zbog pojedinih zamerki koje su imali članovi tog saveta.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković pojasnila je da će udžbenici za te predmete, po novom programu, biti štampani za školsku 2019/20 godinu.

– Sačekaćemo da se završi ciklus. Škole su birale udžbenike prošle godine, a to znači da se ciklus od tri godine završava školske 2018/19 godine – pojasnila je Nedeljković.
Ona je dodala da će u međuvremenu da se radi obuka nastavnika, te će obuka nastavnika iz informatike, fizičkog i tehnike i tehnologije, početi da se radi već tokom leta.

Kako je objasnila, da bi se radila obuka nastavnika, neophodno je da postoje usvojeni programi za predmete, te je zbog toga bilo važno da ih Nacionalni prosvetni savet usvoji na današnjoj sednici.

Za 23 člana NPS, koji broji ukupno 43 člana, 25. maja ističe mandat, što znači da taj savet, u narednom periodu neće imati kvorum, te neće moći ni da zaseda, niti da donosi odluke.

(Telegraf)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu