Predstavljen projekat Mreža finansijskih menadžera EU projekata - iKragujevac


Vesti

U organizaciji Centra za promociju nauke uz podršku grada Kragujevca predstavljena je Mreža finansijskih menadžera EU projekata.

Reč je o projektu koji Centar realizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavlja neformalnu mrežu profesionalaca iz različitih institucija koji se primarno bave planiranjem, praćenjem i realizacijom finansijskih i administrativnih poslova na projektima koji se finansiraju iz evropskih fondova, a u okviru kojeg je tromesečnu obuku u proteklom periodu prošlo 15 finansijskih menadžera.

Grad Kragujevac i Centar za promociju nauke ima potpisan Protokol o saradnji a ovo je jedna u nizu aktivnosti koje zajedno realizujemo, uključujući otvaranje Naučnog kluba. Grad Kragujevac strateški je opredeljen da svojim sugrađanima i zaiteresovanoj javnosti obezbedi promociju i predstavljanje najnovijih umetničkih, kulturnih i naučnih dostignuća. Kao centar Šumadije, Kragujevac bi trebalo da zauzima značajno mesto na mapi društvenih aktivnosti a partnerstvo i saradnja sa Centrom za cilj ima kontinuiniranu razmenu različitih sadržaja - rekao je Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju i najavio intenzivniju saradnju sa Centrom u narednom periodu.

Početak saradnje sa Centrom za promociju nauke bilo je otvaranje Naučnog kluba u Kragujevcu. Ove godine u okviru projekta Art and Science održan je masterklas nemačke grupe Kvadratura na Filološko-umetničkom fakultetu, a zatim gostovanje svetski poznatog profesora i popularizatora matematike Džejmsa Tentona u okviru programa Maj – mesec matematike.

Centar za promociju nauke sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prvi put je organizovao obuku za finansijske menadžere evropskih projekata. Kako su evropske integracije Srbije veoma ubrzane i kako su nam dostupni raznovrsni evropski fondovi smatramo da je neophodno pružati podršku u smislu administriranja pravnog okvira i finansijskih pravila koja su bitno drugačija u odnosu na naše nacionalno zakonodavstvo.

Zato je ova inicijativa koja je originalno namenjena istraživačima iz domaćih naučno – istraživačkih organizacija, ljudima u obrazovnoj i kulturnoj sferi, istovremeno i poziv svim profesionalcima u našoj zemlji da se uključe i analiziraju mogućnosti koje nude evropski fondovi jer je jedino tako moguće da se realizuju projekti za koje objektivno nema dovoljno sredstava na nacionalnom nivou – rekao je Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke i dodao da je ovo prvo predstavljenje Mreže finansijskih menadžera evropskih projekata ali i početak buduće saradnje i šireg okvira koji podrazumeva buduće obuke i zajednička apliciranja u budućnosti.

Predstavljanju Mreže finansijskih menadžera evropskih projekata pored Nataše Pešić Radosavljević, načelnice Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj i direktora Biznis – inovacionog centra Marka Vujnovića sa saradnicima prisustvovala je Marija Gačić, predstavnica Univerziteta u Kragujevcu kao jedna od 15 finansijskih menadžera koji su prošli obuku. 

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu