Od 1. juna kreću drakonske kazne za ova dela: Među njima je i pričanje masnih viceva na poslu - iKragujevac


Vesti

Ubuduće od 1. juna niko više neće smeti u porodici ili na poslu nekoga da proganja ili tajno da prati. Nepristojne ponude, pa čak i pričanje masnih viceva na radnom mestu, a da se neko zbog toga oseća nelagodno, smatraće se seksualnim uznemiravanjem.

Nasilje u porodici preformulisano je u nasilje u partnerskim odnosima.Maloletna deca, nemoćne ili stare osobe, ukoliko buud na bilo koji način zlostavljane ili terane na nešto što ne žele da urade, mogu od sada to da prijave policiji koja ima obavezu da izađe na teren i odmah udalji nasilnika iz kuće i izvesti javnog tužioca o slučaju, a ne kako je to ranije bivalo nakon nekoliko dana ili meseci.

Od 1. juna počeće da se primenjuju i neka nova krivična dela kao što su: proganjanje, polno uznemiravanje, navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama i prinudno zaključivanje brakova, sakaćenje ženskog polnog organa.

Kazne za obljubu biće strože: umesto sadašnjih 2 do 10 godina ppočionicoma tog dela prema novom zakonu sleduje od 5 do 12 godina.

Kada je reč o maloletnicima, još jedna novina u postojećem KZ je i krivično delo “navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama“.

On će se kažnjavati zatvorom od jedne do osam godina, a ako je prilikom oovg dela primenjena i sila ili pretnje, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 10 godina.

Za prinudno zaključenje braka zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine, a kada je u pitanju ” sakaćenje ženskog polnog organa” zakon kaže da svako ko osakati spoljne delove ženskog polnog organa kazniće se zatvorom od jedne od osam godina.

Ukoliko nastupi smrt, učiniocu preti zatvor od dve do 12 godina.  

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu