Ovu potvrdu NOTARI NAPLAĆUJU 3.240 dinara, a evo kako da je izvadite BESPLATNO - iKragujevac


Vesti

Mnogi ne znaju da ovu potvrdu mogu vrlo lako izvaditi bez ikakve naknade

Srpski penzioneri koji su penziju stekli u inostranstvu moraju da jednom godišnje inostranom Penzionom fondu dostave potvrdu da su još uvek živi.

Potvrdu o životu do skoro je izdavao samo PIO fond, a od nedavno može da se izvadi i kod notara. Međutim, dok je u PIO fondu overa ove potvrde potpuno besplatna, notari ovu uslugu po zvaničnom cenovniku iz ove godine naplaćuju 3.240 dinara?!

Javni beležnici po pitanju ovog formulara koriste "rupu u zakonu" pošto ga popunjavaju u formi javnobeležničkog zapisnika, a ne samo običnog dokumenta koji treba overiti.

Mnogi penzioneri ni ne znaju da za ovu potvrdu ne moraju da plaćaju notaru, već da je i dalje mogu izvaditi potpuno besplatno u PIO fondu i tako uštedeti novac.

Jedini problem imaju penzioneri koji su nedovoljno pokretni, pa moraju da traže da im se potvrda donese na kućnu adresu. Pošto PIO fond više ne izlazi na teren, njima je jedino rešenje da plate notaru da dođe i proveri njihove podatke, a potom popuni potvrdu.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 deviznih penzionera. PIO fond za penzionere već ima spremne obrasce na nemačkom, francuskom i engleskom jeziku. Ukoliko neka zemlja ne priznaje potvrdu ni na jednom od tih jezika, onda se moraju platiti i dodatni troškovi prevoda i sudskog apostila, odnosno potvrde da je dokument autentično preveden.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu