Komemoracija povodom smrti akademika Nikole Koke Jankovića - iKragujevac


Vesti

U Udruženju Kragujevčana i prijatelja Kragujevca u Beogradu, juče je održana komemoracija povodom smrti akademika i vajara Nikole Koke Jankovića. Dugogodišnji član Srpske akademije nauka i umetnosti vajar Nikola Janković preminuo je u 91. godini života.

Komemoraciji su prisustvovali Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju.

Obraćajući se rodbini i prijateljima Bjeletić je rekao da je Nikola Koka Janković jedan od Kragujevčana koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji, umetnosti i književnosti. Otišao je jedan od najvećih srpskih vajara koji je iza sebe ostavio vredna umetnička dela i na poseban način obeležio našu modernu skulpturu. Sudbinskim i umetničkim nitima ostao je vezan za svoj rodni Kragujevac. Svoja vajarska dela i zbirku umetničkih predmeta ostavio je gradu a za uzvrat Kragujevac podiže legat. To je najmanje što smo mogli da učinimo i da se revanširamo Koki za duhovni testament i poklon za večnost, rekao je član Gradskog veća Miljan Bjeletić i dodao da se Nikola Koka Janković ubraja u duhovne gradinare grada Kragujevca.

Rad Nikole Jankovića obuhvata sve oblasti skulpture: portrete, sitnu plastiku, spomenike, mnogobrojne biste, plakete, medalje. Bio je član ULUS-a, grupe “Samostalni“, “Beogradske grupe“, Društva srpskih umetnika “Lada“ i izlagao je na njihovim grupnim izložbama. Imao je osam samostalnih izložbi u Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Berlinu, Novom Sadu i Kruševcu. Godine 1970. učestvovao je na izložbi “Savremena jugoslovenska skulptura“ u Londonu.

Akademik i vajar Nikola Janković je bio član Predsedništva SANU, Stručnog saveta Biblioteke SANU i Odbora za rečnik pojmova iz oblasti likovne umetnosti SANU, član Upravnog odbora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Upravnog odbora Fonda “Ivan Tabaković“, programskog saveta manifestacije “Dani srpskog duhovnog preobraženja“, Odbora za dodelu nagrade Vukove zadužbine iz oblasti umetnosti.

Dobitnik je Zlatnog dleta ULUS-a, Prve nagrade za bistu Lazi Kostiću, nagrade ULUS-a za sitnu plastiku, nagrade Društva srpskih umetnika “Lada“ za skulpturu, Aprilske nagrade Beograda, godišnje nagrade Vukove zadužbine.

Nikola Koka Janković sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu