Apoteka Kragujevac obeležila 181 godinu postojanja - iKragujevac


Vesti

U organzaciji Apoteke Kragujevac u prisustvu velikog broja zvanica i predstavnika zdravstvenih ustanova prigodnom svečanošću obeležena je 181. godišnjica od njenog osnivanja. Svečanosti je prisustvovala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdavstvenu i socijalnu zaštitu.

Misija farmaceuta pored razvijanja zdravstvene kulture, promocije zdravlja, prevencije bolesti, savetovanja za očuvanje i unapređenje zdravlja istovremeno podrazumeva kontinuiran i intezivan rad na usavršavanju same apotekarske struke i prakse. Kao ustanova koja obavlja primarnu zdravstvenu delatnost na prvo mesto postavlja pacijenta, njegove potrebe i interese, rekla je dr Damnjanović.

Od 2006. godine Grad Kragujevac je preuzeo osnivačka prva nad Apotekarskom ustanovom i od tada posluje kao Apoteka Kragujevac. Na području Šumadijskog okruga ustanova ima 24 apoteke i od njenog osnivanja do danas uspešno obavlja farmaceutsku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou.

Prva državna apoteka počela je sa radom u Kragujevcu oktobra 1836. godine kao “Knjažesko-pridvorna apoteka“. Tri godine kasnije odlukom Državnog saveta pored brojnih državnih institucija prebačena je i apoteka koja je nastavila da posluje kao “Praviteljstvena apoteka“.

Nakon dva veka postojanja farmaceutske delatnosti u Kragujevcu, ova zdravstvena ustanova izrasla je u vodeću faraceutsku ustanovu u regionu i spada među četiri najveće državne apotekarske ustanove u Srbiji. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu