UČENICI SU IZABRALI, OVO SU OMILJENI PROFESORI: Dodeljeno priznanje "Profesor Kosta Vujić" - iKragujevac


Vesti

Novoustanovljeno priznanje u oblasti obrazovanja Plaketa “Profesor Kosta Vujić“ za 2017. godinu, na osnovu glasanja u kome su učestvovali učenici osnovnih škola, ponelo je šestoro prosvetnih radnika: Zorica Mihajlović - OŠ “Mirko Jovanović“, Bojana Tubić - OŠ “Dragiša Luković Španac“, Marina Andrić - OŠ “19. Oktobar“ Maršić, Jelena Jevtović - OŠ “Sveti Sava“, Jasmina Popović - OŠ “Treći kragujevački bataljon“ i Goran Zuber - OŠ “Prota Stevan Popović“ Čumić.

Svečano uručenje priznanja upriličeno je u sali Prve kragujevačke gimnazije, kao završnica projekta “U svakoj školi ima poneki profesor Kosta Vujić“ koji je u šest pomenutih osnovnih škola realizovao Centar za mlade “Škola mira“ iz Kragujevca. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru Programa od nacionalnog značaja za obrazovanje i vaspitanje.

Svečanoj dodeli priznanja prisustvovali su Goran Joksimović, načelnik Školske uprave, prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje, prof. dr Radenko Krulj, prof. Mihailo Ćulum, dobitnik Svetosavske nagrade za 2010. godinu koga su predložili đaci i njihovi roditelji Prve beogradske gimnazije, Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije i Slavoljub Galić-Đani, autor umetničkih plaketa za laureate.

Idejni tvorac ovog projekta i direktor Centra za mlade “Škola mira“, Petar Stefanović, istakao je da je cilj projekta bio da učenike osnovnih škola usmeri ka prepoznavanju pravih životnih vrednosti, navede da o njima diskutuju i da neke od tih vrednosti prepoznaju kod svojih profesora.

Novoustanovljeno priznanje Plaketa “Profesor Kosta Vujić“ ima za cilj vraćanje dostojanstva i ugleda profesiji prosvetnog radnika koja je nekada uz advokatsku i lekarsku profesiju bila jedno od najcenjenijih zanimanja u društvu.

Neki od kriterijuma po kojima su deca birala omiljene profesore bili su pravičnost, smirenost, razumevanje, saradnja, saosećanje, strpljenje, poštenje, ljubaznost, duhovitost. Poznato nam je da je učenje po modelu jedno od najefikasnijih i najefektivnijih načina učenja. Posebnu vrednost ove nagrade predstavlja i proces kojim se došlo do nje, jer su deca sama razgovarala i raspravljala o kriterijumima prvo, a zatim i odabrala omiljene profesore vodeći se tim kriterijumima. - istakao je Goran Joksimović, načelnik Školske uprave.

Član Gradskog veća za obrazovanje, prof. dr Nedeljko Manojlović čestitao je u ime grada Kragujevca laureatima nagrade “Profesor Kosta Vujić“. Nadam se da su svi “vujićevci“ dovoljno specifični, neobični, tolerantni prema svojim đacima kakav je bio prof. Kosta Vujić. Drago mi je što je inicijativa da se ustanovi jedno ovakvo priznanje potekla upravo iz Kragujevca, prepoznata od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i verujem da će ostvariti kontinuitet i postati jedna lepa tradicija u srpskom obrazovanju - istakao je Manojlović.

Nakon svečane dodele priznanja profesorima, uručene su i nagrade učenicima čiji su radovi odabrani kao najbolji na literarnom konkursu “Kako zamišljam idealnog nastavnika“. Učenici su nagrađeni knjigama, a škole paketima knjiga koje je obezbedilo Udruženje izdavača knjiga i knjižara. Firma “Kapital grup“ darivala je šešire laureatima nagrade “Profesor Kosta Vujić“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu