NOVO POSKUPLJENJE: Voće će biti luksuz ovog leta, evo i koliko će koštati! - iKragujevac


Vesti

Cena voća, zbog padavina i niskih temperatura ovog aprila mogla bi da se poveća za 10 do 30 odsto. Cenu će diktirati i konačna šteta, koja će definitivno moći da se proceni tek kad se stabilizuju vremenske prilike, smatraju stručnjaci.

Oni procenjuju da je šteta na voću od niskih temperatura od 10 do 15 odsto i da će ga biti manje za 150.000 tona od ukupno 1.450.000 tona, koliko se očekivalo. Najveću štetu pretrpeće jagode i maline, a ozbiljne posledice će se osetiti i na jabukama, šljivama, trešnjama.

Očekuje se i da izvoz ne bude ugrožen, ali bi cene kod nas mogle da skoče. Smanjeni prinosi voća i povrća se vrlo brzo prenose na cenovnike na domaćim pijacama.

Dejstvo mraza je još u toku, pa je rano za sve procene o šteti. Prave prognoze moći će da se daju tek kad se temperature malo podignu. I u komšiluku je bilo nevremena, pa smanjen rod u Srbiji neće moći da se nadoknadi uvozom. Osim što će rod biti manji, ono što sazri moglo bi da bude lošijeg kvaliteta.

Cene na pijacama, primera radi za prošlu i ovu godinu, za jagodu po kilogramu se plaćalo 150 dinara, a ove bi moglo 195, za jabuke 40 dinara, a ove godine 52…

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu