BUDITE OPREZNI: Ako na ambalaži hrane koju jedete, nema OVOG znaka, NE KUPUJTE JE! - iKragujevac


Vesti

Obavezno gledajte da li ima znak

Ministarstvo privrede pokreće kampanju "Bezbednost nema cenu", a cilj je da građani kupuju testirane proizvode, koji imaju srpski znak bezbednosti.

- Kampanja kreće kada je Ministarstvo privrede preuzelo sve propise EU iz ove oblasti, harmonizovano je oko 98 standarda sa EU- , rekao je pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović. On je rekao da ministarstvo želi da pokaže građanima da ne brinu samo o firmama koje su u stečaju, već o pojedincu, potrošaču da može da kupuje bezbedne proizvode na tržištu.

Kampanja se pokreće zbog značaja i efekata primene propisa u oblasti bezbednosti proizvoda s ciljem podizanja svesti građana da biraju električne proizvode koji su testirani od akreditovanih institucija i privrede. Jedino takvi proizvodi mogu da se nađu na domaćem i na zahtevnim inostranim tržištima. Petrović kaže da će potvrdu o bezbednosti izdavati 15 laboratorija, a da su usluge namenjene domaćim proizvođačima, uvoznicima, ali i tržišnim inspektorima.

On je rekao da građani prilikom kupovine gledaju da li proizvod ima znak A, što je potvrda o bezbednosti, a koji je jednak evropskom znaku C o bezbednosti. - Taj znak znači da je proizvod bezbedan, da je legalno ušao na tržište Srbije. To je srpski znak bezbednosti - pojasnio je Petrović.

Pojašnjava da nema razlike između evropskog C znaka i srpskog A znaka, a da proizvodi koji nemaju ove oznake ne bi smeli da se nađu na tržištu. - Ukoliko nemaju prizvodi srpski znak bezbednosti znači da su nelegalno došli na tržište i nemaju potvrdu o bezbednosti - zaključio je Petrović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu