VUČIĆ: Povišice za javni sektor - iKragujevac


Vesti

Ušteda od 470 miliona € na kraju aprila otvara vrata da zaposleni u državnoj upravi godinu završe s većom platom.

 

Srbija je u prva četiri meseca ove godine uspela da uštedi 470 miliona evra, što će, kako je juče najavio premijer Aleksandar Vučić, omogućiti prvi put povećanje plata u javnom sektoru, ali i više para za penzije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da, iako za koji dan predstoji isplata drugog dela penzija, Vlada Srbije april završava sa suficitom i podsetio da je usvojenim budžetom i planom MMF predviđeno da imamo 53 ili 54 milijarde deficita.

- Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštedimo 470 miliona evra u prva četiri meseca. Ako se ovako nastavi, doći ćemo do povećanja plata za vojnike i policajce, ali prvi put i za javni sektor i javnu upravu - kazao je Vučić i dodao da je u planu i povećanje penzija.
- Jedan odsto povećanje penzija znači 40 miliona evra, ali i za to ćemo imati više novca - najavio je premijer i istakao da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije, koja će u u narednom periodu dobiti „direktnu investicionu injekciju“ od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredila svoje poslovanje i kako bi sa očekivanih 550 miliona evra ove godine izvoz do 2020. iznosio 750 miliona evra.

Podsećamo, smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 Vlada Srbije je, kao meru stabilizacije i dugoročne održivosti javnih finansija, počela da primenjuje od 1. novembra 2014. godine, a ona je, kako je tada najavljivano, bila oročena na period od tri godine, odnosno do kraja 2017.

Po tadašnjoj računici Ministarstva finansija, smanjenje plata i penzija trebalo je da za tri godine donese uštedu od 60 milijardi dinara, odnosno 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

(Kurir)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu